Последиците от пандемията от коронавирус върху американската икономика ще траят десетилетие, изтривайки близо 8 трилиона долара икономически растеж. Това се посочва в нови прогнози на Конгресната бюджетна служба.

В писмо до законодателите директорът на службата Филип Суогъл пише, че прогнозите са вирусът да изтрие голяма част от икономиката на САЩ до 2030 г., загуба от 7,9 трилиона долара.

Затварянето на бизнеси и мерките за социална дистанция се очаква да свият потребителските разходи, докато спадът на енергийните цени сериозно ще намали американските инвестиции в енергийния сектор, пише шефът на комисията в отговор на запитване на сенатор Чък Шумър.

От началото на здравната криза САЩ наляха трилиони долари в икономиката чрез правителствени програми и действия на Федералния резерв. Но тези мерки не спряха покачването на безработицата до нива, невиждани от Голямата депресия (1929-1933). До момента около 40 милиона американци са изгубили работата си. В петък се очаква Департаментът по труда да обяви 20% безработица през май в сравнение с 14,7% през април и 4,4 на сто през март.