Бързото разпространение на коронавируса предизвика спад на борсите и на петрола и покачване на златото, информират медии.

До момента вирусът е отнел живота на най-малко 81 души, а повече от 2700 са заразени. Тръгнал от Ухан, Китай, вирусът е регистриран в редица азиатски държави, също така в САЩ, Канада, Франция и Австралия. Китайските власти блокираха най-малко 12 града, ограничиха движението на повече от 40 милиона души, за да спрат разпространението на заразата.

Жириновски обяви коронавируса за биологична атака на САЩ

Жириновски обяви коронавируса за биологична атака на САЩ

Главната им цел била да ударят по икономиката на САЩ

Туризмът и търговията на дребно, които разчитат на китайското търсене, отчетоха сериозен спад. Акциите на Burberry, Carnival и International Consolidated Airlines Group (IAG) паднаха с повече от 4,5 на сто. В същото време търсенето на държавни ценни книжа тласна доходността по 10-годишните американски облигации до най-ниското им ниво от октомври 2019 г.

Вирусът се превърна в смъртоносен и това предизвика голяма паника на пазарите, коментират експерти.

Трябват "драконовски" ограничения на пътуванията по света за ограничаване на коронавируса

Трябват "драконовски" ограничения на пътуванията по света за ограничаване на коронавируса

За да не се превърне в глобална епидемия

Внезапно появилият се вирус може да увеличи влиянието върху пазарите.

Но други анализатори смятат, че здравната криза може да помогне за успокояване на пазарите.

Тази сутрин беше отчетен рязък спад на европейските борси. Германският индекс отчете спад от 1,8 на сто, британският FTSE 100 - от 2,2%, а Euro Stoxx 50 отчете понижение от 1,8 на сто.

Повечето азиатски борси са затворени. Китайското правителство удължи празниците около Лунната нова година с три дни до неделя. Японският индекс Nikkei падна с 2% -най-голямото понижение за един ден за последните 5 месеца.

Коронавирусът затвори границата на Монголия с Китай

Коронавирусът затвори границата на Монголия с Китай

Обявените от Улан Батор мерки са най-драстичните на държава, свързани с вируса, който бързо се разпространява в Китай

Американските пазари отвориха на червено. Dow Jones Industrial Average и S&P 500 са надолу с 1,2%, а Nasdaq с 1,5 на сто.

Американският лек суров петрол се обезцени с 3,3 на сто до 52,40 долара за барел, а сорт "Брент" е с 3,2% по-евтин до 58 щатски долара за барел.

Златото се увеличи с 0,4 на сто до $1582 за тройунция.