В Италия сложиха край на продължилата близо три месеца политическа криза. Популистко правителство встъпва в длъжност, пише "Гардиън".

Популистите от Движение "5 звезди" и "Лига" успешно сформираха кабинет, след като президентът Серджо Матарела се съгласи на предложените кандидати за министри.

Конте отново предлаган за премиер на Италия

Конте отново предлаган за премиер на Италия

Популистите се разбраха за правителство

В съвместно съобщение на двете парти се обявява, че Джузепе Конте, който е разглеждан като противоречив избор, ще оглавява новото правителство. Относително неизвестният професор по право се срещна с Матарела в четвъртък вечерта, за да представи списъка с министрите си, който в крайна сметка беше приет от държавния глава.

"Лига" пришпори президента на Италия да насрочи предсрочни избори

"Лига" пришпори президента на Италия да насрочи предсрочни избори

"Колкото е възможно по-скоро"

"Всички условия за политическо правителство на "Лига" и "5 звезди" са изпълнени", обявиха в съвместно съобщение двамата лидери съответно Матео Салвини и Луиджи ди Майо след дни на преговори в Рим.

Сделката най-малко временно ще донесе спокойствие след седмиците на политическа криза. Но в Брюксел все още се питат, както и инвеститорите по света, дали надигането на популизма в Италия и сриването на традиционните партии не представлява основна заплаха за бъдещето на еврозоната.

Снимка 359781

Източник: ЕПА

Формирането на ново правителство най-малко временно ще успокои Брюксел, тъй като за момента изгледите за предсрочни избори през лятото изчезват.

През юли Италия пак гласува?

През юли Италия пак гласува?

Ситуацията е много сложна

Салвини ще поеме поста на вътрешен министър. По време на предизборната кампания той обеща масова депортация на имигранти и изграждане на центрове за задържане в страната.

Снимка 359780

Източник: ЕПА

Ди Майо ще стане министър на труда и индустрията. Очакват се големи промени в областта на трудовия пазар и околната среда, тъй като "5 звезди" е против голяма индустрия.

В Италия поискаха оставката на еврокомисаря Йотингер

В Италия поискаха оставката на еврокомисаря Йотингер

Можете ли да си представите подобно пренебрежително отношение

Джовани Триа, малко известен професор по икономика, е номиниран за финансов министър. Въпреки че критикува ЕС, той не е разглеждан като поддръжник на напускането на еврозоната.

Новото правителство се очаква да бъде с много по-антагонистична позиция към Брюксел в сравнение с предишното, водено от Демократическата партия.