Крайнодясната Партия на свободата на Австрия обяви, че е сключила "пакт за сътрудничество" с партията на руския президент Владимир Путин, съобщава "Франс прес".

Председателят на партията Хайнц-Кристиан Щрахе се подписа под 5-годишния договор с високопоставени представители на "Единна Русия" по време на визита в Русия, където той отново поднови критиките във връзка с международните санкции срещу Москва.

"Целта е да работим съвместно на различни нива, от младежките крила на партията чрез регионалните клонове до международни проблеми", отбеляза евроскептикът в съобщение.

Щрахе също повтори призива си за отмяна на "вредните и безсмислени международни санкции" срещу Русия заради анексирането на Кримския полуостров през 2014 година.

"Единна Русия" в същото време потвърди, че партиите са се съгласили да организират "редовни консултации" и да организират "конференции, семинари и кръгли маси".

"Има древни културни и икономически връзки между Австрия и Русия. Трябва да подсилим връзките между нашите партии и държави, включително в полето на международната сигурност (...) и традиционните ценности", обявиха от руската партия.

По време на подписването на споразумението присъства и Норберт Хофер, който изгуби президентските избори на 4 декември.

Белен бие Хофер със 7,6% в Австрия, показват окончателните резултати

Белен бие Хофер със 7,6% в Австрия, показват окончателните резултати

Той е получил 2 472 892 гласа (53,8%), а Хофер е взел 2 124 661 (46,2%).

По-рано Европейският съюз потвърди удължаването на антируските санкции с 6 месеца заради интервенцията в Украйна.

ЕС удължава санкциите срещу Русия до средата на 2017-а

ЕС удължава санкциите срещу Русия до средата на 2017-а

Заради конфликта в Украйна

Санкциите, наложени още през 2014 година, изтичат в края на януари, но миналата седмица Европейският съвет реши удължаването им до 31 юли 2017 година.