Атаката с химически оръжия в Сирия е " опасна и е чудовищно престъпление". Заключенията на САЩ не се основават на обективни данни.

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руски агенции и Ройтерс.

Сирия не била и нямало да използва химически оръжия, дори срещу терористи

Сирия не била и нямало да използва химически оръжия, дори срещу терористи

Това обяви сирийският външен министър

Твърденията на САЩ за химическата атака в Хан Шейхун не се основават на "обективна" информация, подчерта той.

Песков поясни, че е малка вероятността разногласията със САЩ да променят естеството на отношенията между двете държави по осезаем начин.

Според руския говорител преждевременно е да се обвинява някого, че е използвал химически оръжия, тъй като е необходимо разследване.

Асад не вижда друга възможност освен победа в Сирия

Асад не вижда друга възможност освен победа в Сирия

"Ние имаме голяма надежда, която става все по-голяма"

Само терористите и опонентите на сирийския президент Башар Асад могат да спечелят от химическата атака в Идлиб, докато в същото време сирийската армия печели във всички посоки, добави той.

"Има сили, които работят за делегитимиране на законното ръководство на Сирийската арабска република и има терористични сили и тези, които подкрепят терористи", поясни Песков, след като беше запитан кой може да спечели от атаката в Идлиб.

20 жени и 30 деца сред загиналите 86 души при химическата атака в Сирия

20 жени и 30 деца сред загиналите 86 души при химическата атака в Сирия

86 са загиналите

Русия се надява, че сирийското правителство ще работи за спиране на терористите да се сдобият с химически оръжия, каза още говорителят на руския лидер Владимир Путин и подчерта, че трябва да се направи всичко необходимо за предотвратяване на химически атаки в страната.

Майк Пенс: Време е Русия да изпълни задълженията си в Сирия

Майк Пенс: Време е Русия да изпълни задълженията си в Сирия

За унищожаване на химическите оръжия...

Външното министерство на Русия припомни на САЩ, че всички химически оръжия са изнесени от Сирия в средата на 2014 г. със сътрудничеството на Вашингтон.

САЩ заплашиха с едностранни действия срещу Сирия, ако ООН не реагира

САЩ заплашиха с едностранни действия срещу Сирия, ако ООН не реагира

Истината е, че Асад, Русия и Иран нямат интерес от мир

В същото време външният министър на Сирия Уалид Муалем увери, че сирийските въоръжени сили не са използвали и няма да използват химически оръжия, дори срещу терористични групировки.

Междувременно израелският военен министър Авигдор Либерман заяви, че той е на "100% сигурен", че сирийският президент Башар Асад е наредил химическата атака тази седмица, информира "Франс прес".

100 души убити с отровен газ в Сирия
Обновена

100 души убити с отровен газ в Сирия

Около 500 са ранени

Министърът разкритикува международната общност за "нулевата" реакция.

Запитан дали Израел трябва пряко да се намеси във войната в Сирия, Либерман отговори: "Защо трябва да вършим работата на другите? Това е отговорност на международната общност".

По-рано днес Турция обвини Асад в използване на химически оръжия.

От Сирийския център за наблюдение на човешките права съобщиха, че броят на загиналите е достигнал 86 души. 20 жени и 30 деца са сред убитите.

Сирийската опозиция обяви, че лоялни на Асад сили са използвали химически агент при атака със самолети в град Хан Шейхун в северозападната провинция Идлиб. Обаче Москва и Дамаск твърдят, че е поразен склад с химикали, управляван от джихадистите. Западните държави вярват, че силите на сирийския лидер Башар Асад са виновни за нападението. Западът подготви проекторезолюция, призоваваща за пълно разследване на атаката. Русия предупреди, че ще блокира искането, тъй като се базира на фалшива информация.

Вчера Съветът за сигурност на ООН дебатира подготвената от Запада проекторезолюция, осъждаща въздушните удари. Но Москва защити Дамаск, повтаряйки, че е поразен "терористичен" склад с "химически агенти". Проектът за резолюция не беше подложен на гласуване.