Връщането на посланика на САЩ Джон Съливан в Русия ще зависи от целесъобразността на това. В момента отношенията между двете държави са на най-ниската си точка. Това заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Комерсант".

По-рано Съливан съобщи, че ще се върне във Вашингтон за консултации, но планира да се прибере в Москва до няколко седмици. Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов е в Русия от 20 март.

Тръмп хвали Путин, иска САЩ да се разбират с Русия

Тръмп хвали Путин, иска САЩ да се разбират с Русия

Да се разбираш с Русия е добре, не е лошо

"Обикновено връщането на посланиците след завършване на консултациите в столиците им се оправдава от целесъобразността. Виждаме, че в момента отношенията са най-ниската точка", отбеляза Песков.

Той подчерта, че Русия е отговорила на "недружелюбни мерки". Песков припомни, че контактите между двете страни не са прекратени - конкретно наскоро се състоя разговор между секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и съветника на президента на САЩ Джейк Съливан.

Песков отбеляза, че в ситуацията с посланика Русия действа съобразно международните норми и не може да изпрати посланик за консултации, но може да препоръча.

Посланикът на САЩ срещу Кремъл: Оставам!

Посланикът на САЩ срещу Кремъл: Оставам!

Джон Съливан няма да се възползва от съвета на руските власти

Според него на международната арена действително се наблюдава "определено напрежение". Той уточни, че Русия не е инициирала напрежението в отношенията си със Запада, а реагира на недружелюбни действия.