Кубинците подкрепят новата конституция. Това показват първите резултати от проведения по-рано референдум. 

Това са съобщили от ЦИК, цитирани от "Ройтерс".

Според данните, 73% от гласувалите са казали "да" на новия основен закон.

Против са гласували 7,6 процента.

Недействителните бюлетини са 4,5 процента.

Отбелязва се, че в Куба няма независими наблюдатели на вота.

Припомняме, че повече от 80% от кубинците гласуваха на провелия се в неделя референдум за нова конституция, която признава правото на частна собственост, но запазва еднопартийната система на островната държава.

Повече от 7,5 милиона кубинци от имащите право на глас около 8 милиона гласуваха в повече от 25 000 избирателни секции из страната.

Кубинците гласуват за нашата конституция, за Латинска Америка и Карибите, но също и за Венецуела, обяви президентът на страната Мигел Диас-Канел.

Проектът на основния закон беше подложен на обсъждане в продължение на три месеца. Това доведе до 760 промени преди парламентът да даде зелена светлина през декември. Текстът признава правото на частна собственост, ролята на пазарите и важността на чуждестранните инвестиции. Въвежда се премиерски пост и се намалява управлението на президента, до момента безсрочно, до само два мандата.

81% от кубинците гласуваха на референдума за нова конституция

81% от кубинците гласуваха на референдума за нова конституция

Очаква се да бъде одобрена, но вероятно с по-малко мнозинство в сравнение с 1976 г.

Крайната версия не включва текст, който би отворил възможността за гей браковете. Конституцията запазва комунизма като държавна идеология и еднопартийна система. Промените ще влязат в сила, ако повечето кубинци са ги подкрепили.

Конституцията от 1976 г. беше одобрена от почти 98% от избирателите. Тя е изменена през 1992 и 2002 г.