Европейският съюз показва нежелание за нормализация на отношенията с Русия. Това заяви в сряда руският външен министър Сергей Лавров след среща с хърватския външен министър Гордан Радман, съобщава ТАСС.

"Ние засегнахме ситуацията в отношенията между Европейския съюз и Руската федерация. Нашата оценка е очевидна. Всички факти показват, че Европейският съюз като структура не е готов за нормални отношения с Руската федерация, но това изобщо не ни пречи да развиваме добри, ефективни и равнопоставени отношения с нашите хърватски колеги и приятели", обясни той.

Избирателното законодателство на Босна и Херцеговина трябва да бъде реформирано. "По отношение на ситуацията с избирателното законодателство в Босна и Херцеговина, ние сме абсолютно съгласни с нашите хърватски колеги тук: трябва да бъде реформирано по такъв начин, че всяка държавообразуваща нация да избере своя истински представител в структурите, които действат в Сараево, предимно в президиума".

Ръководството на Босна и Херцеговина отряза Лавров за среща

Ръководството на Босна и Херцеговина отряза Лавров за среща

БиХ иска от него да зачита институциите на страната

Отговаряйки на въпроса дали Русия ще изисква, във връзка с евентуални промени в изборния закон, БиХ да откаже да се присъедини към НАТО, Лавров подчерта, че Русия "няма такъв навик да забранява на някого нещо". "Босна и Херцеговина, в съответствие с нейната конституция, в съответствие с Дейтънското споразумение, трябва да определя собствената си външна политика и всеки трябва да уважава решенията, които БиХ взема на базата на правомощията на Дейтън, които са добре известни. Това означава, че всеки също трябва да зачита позициите на трте държавообразуващи народа, защото без това няма БиХ като държава. Следователно зачитането на Дейтън, на Конституцията на Босна и Херцеговина предполага зачитане на позицията, заета от Република Сръбска, която е декларирала своя военен неутралитет", заяви ръководителят на руското външно министерство.

В Босна и Херцеговина има три държавообразуващи народа - бошняци (славяни, приели исляма, 50%), сърби (православни, 30%) и хървати (католици, 15%). Официалните езици са босненски, сръбски и хърватски.

Руският външен министър покани Гордан Радман да посети Руската федерация. "Поканих хърватския външен министър да посети посещение в Руската федерация в удобно за него време", добави Лавров.

Контактите между президентите на Русия и Хърватия ще бъдат възобновени след края на пандемията. "Що се отнася до продължаването на контактите на най-високо ниво, когато инфекцията от covid отмине, вероятно ще ги възобновим".

В ЕС се договориха да удължат икономическите санкции срещу Русия

В ЕС се договориха да удължат икономическите санкции срещу Русия

Продължават санкциите до 31 юли 2021 г.

Москва очаква да отвори Руския център за наука и култура в Загреб, този въпрос вече се обсъжда с хърватската страна, каза Лавров. "Току-що подписахме с уважавания министър на културата за програма за културно сътрудничество в тази сфера, сферата на културата, за следващите две години. Това отразява нашия интерес да развиваме контакти между хората в областта на образованието, науката, изкуството. Това е много полезна област от нашата работа. Русия е заинтересована да отвори нашия център за наука и култура в Загреб, както направихме в много страни."

По думите му на срещата страните се договорили да засилят търсенето на правна форма за организиране на такъв център.

Отношенията между Русия и Хърватия се развиват прогресивно, страните си сътрудничат в политическата, културната, икономическата и хуманитарната сфера. Той отбеляза, че наскоро е подписано споразумение за взаимодействие между прокуратурите на двете страни. В допълнение руският външен министър заяви, че много руски компании оперират на хърватския пазар, по-специално "Зарубежнефт", "Газпром нефт" и Сбербанк.

Междувременно постоянният представител на Русия в ЕС коментира, че изявленията на Навални за "второто отравяне" са комични и пораждат въпроси за това кой има нужда всичко от това. Няма логика в тези твърдения. "Всичко това изглежда, от една страна, комично, от друга страна, тази ситуация повдига много въпроси за това, кой се е възползвал от това от самото начало."

В САЩ виждат "превю на края на цивилизацията" в изстрелване на руските ракети "Булава"

В САЩ виждат "превю на края на цивилизацията" в изстрелване на руските ракети "Булава"

"Хубаво е, че беше просто изпитание"

Русия очаква от новата администрация на САЩ ще определи своя подход по въпросите на контрола на оръжията, по-специално по отношение на съдбата на Договора за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия (Нов СТАРТ), коментира Лавров.

"Сега дори не мога да спекулирам и да обмислям тази тема, защото нищо не зависи от нас. Споразумението може или да бъде продължено, или да не бъде удължено. Условията, при които американците доскоро се опитваха да представят позицията си по този въпрос, вече не означаваха удължаване настоящия договор, но разработването на нов", каза той." И те трябва да решат. Затова ще изчакаме, докато новата администрация определи своя подход и ние вече ще определим своя собствен."

Москва призовава Вашингтон да не отлага разрешаването на въпроса за удължаване на срока на документа и го характеризира като златен стандарт в областта на разоръжаването. На 16 октомври руският президент Владимир Путин предложи да се удължи Договорът Нов СТАРТ поне за една година без допълнителни условия.

По-рано администрацията на американския президент Доналд Тръмп предложи да се разшири броят на страните по договора, като покани Китай в него, но Пекин отхвърли тази идея. Избраният президент на САЩ Джо Байдън по време на предизборната кампания се застъпи за удължаване на настоящото споразумение.

Руско учение задейства система за отговор на ядрена атака в американската база Рамщайн в Германия

Руско учение задейства система за отговор на ядрена атака в американската база Рамщайн в Германия

Сателити засекли 4 междуконтинентални ракети от подводница в Охотско море