Руският външен министър Сергей Лавров в четвъртък нарече папа Франциск "нехристиянин" заради забележките му относно жестокостта на руските войници от етническото малцинство в Украйна, пише "Политико".

"Папа Франциск призовава за преговори, но също така наскоро направи неразбираемо изявление, напълно нехристиянско, отделяйки две руски националности в някаква категория, от която могат да се очакват жестокости по време на военни действия", каза Лавров в телевизионни забележки.

Русия е обвинена в извършване на военни престъпления по време на нахлуването си в Украйна.

"Разбира се, това не помага на каузата и авторитета на Светия престол", добави Лавров.

Москва се ядоса на коментар на папа Франциск за войната

Москва се ядоса на коментар на папа Франциск за войната

Папата осъди руската жестокост в Украйна

Папа Франциск каза в интервю за йезуитското списание "Америка", публикувано в понеделник, че някои от "най-жестоките" войници сред руските редици в Украйна "не са от руската традиция", а малцинства като "чеченците, бурятите и така нататък".

Чеченците, произхождащи от югозападната част на Русия, са предимно мюсюлмани. Бурятите, местни жители на Бурятия в източен Сибир, традиционно имат предимно будистки вярвания.

В същото интервю папата също се обърна към руската агресия, като каза, че е "много ясно", че "този, който нахлува, е руската държава" и добави, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски по телефона три пъти и е помогнал за посредничеството за размяна на затворници.

Уебсайтът на Ватикана бе ударен от кибератака в дните след като папата критикува Русия.

И Кадиров осъди коментара на папа Франциск за войната

И Кадиров осъди коментара на папа Франциск за войната

Не е вярно, че чеченците са жестоки, твърди лидерът им