Руският външен министър Сергей Лавров каза в интервю за ТАСС в сряда, че арменското правителство трябва да помни "незавидната съдба" на страните, които са разчитали на Съединените щати.

"Ако те разчитат на Съединените щати, както пряко следва от изявленията на много представители на арменското ръководство, тогава може би трябва да погледнат в близката история на това как САЩ се отнасяха към онези, които се стремяха да вземат под крилото си, насърчавайки своите геополитически интереси в райони на света, далеч от американските брегове", обясни той.

Русия към Армения: Правите голяма грешка, като флиртувате със Запада

Русия към Армения: Правите голяма грешка, като флиртувате със Запада

Според Москва, Пашинян се опитва да освободи от себе си "отговорността за провалите във вътрешната и външната политика

На въпрос дали Армения може да загуби Русия, Лавров обърна внимание на няколко водещи политици в Ереван, които биха искали такъв сценарий и гледат към Запада, добавяйки, че "там има много, които искат да загубят Русия и да създадат нови приятели".

По-рано посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов призова САЩ да избягват изявления и действия, които могат да засилят антируските настроения в Армения.

САЩ се захващат с мира в Карабах, заради неспособността на Русия

САЩ се захващат с мира в Карабах, заради неспособността на Русия

Москва демонстрира слабостта като партньор по сигурността в света

Азербайджан превзе Карабах със светкавична офанзива миналата седмица, изгонвайки хиляди етнически арменци в Армения. Баку обеща да защити правата на около 120 000 арменци, които наричат ​​Карабах дом, но мнозина отказват да приемат неговите уверения.

Настъплението на Азербайджан започна седмица след като бяха обявени съвместни военни учения между арменските и американските сили. Ученията идват с нарастващото разочарование в Армения, че Русия не е успяла да действа като гарант за сигурността, докато нараства напрежението с историческия съперник Азербайджан, подкрепян от Турция.

Москва многократно предупреждава Армения да не флиртува със запада. По-рано тя привика посланика на Армения, за да се оплаче от "неприятелските стъпки", които страната предприема.

Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, има преобладаващо етническо арменско население и се откъсна от контрола на Баку в началото на 90-те години след война. Азербайджан си върна части от земите във и около него във война през 2020 г.