Руският външен министър заяви във вторник, че Москва е готова да помогне за облекчаване на нарастващото напрежение във връзка с проучването на Турция за енергийни запаси в Източното Средиземноморие, съобщава АП.

Сергей Лавров заяви, че Москва наблюдава ситуацията в региона и ще помогне за започването на "истински диалог" с всички страни, който ще генерира "взаимно приемливи решения".

Лавров говори след среща с кипърския президент Никос Анастасиадес по време на официално посещение в островната държава.

През последните седмици Гърция и Турция са в напрегнат конфликт, тъй като турски сондажни кораби продължават да търсят газ във води, където Гърция и Кипър претендират за изключителни икономически права.

ЕС предупреди Ердоган да не нагнетява напрежението в Източното Средиземноморие

ЕС предупреди Ердоган да не нагнетява напрежението в Източното Средиземноморие

Турските въоръжени сили започнаха военно учение "Средиземноморска буря"

Гръцките и турските въоръжени сили провеждаха военни учения в района, за да подчертаят решимостта на всяка страна.

Членовете на Европейския съюз Гърция и Кипър обвиняват Турция в нарушаване на международното право и в "дипломация с канонерки". Турция настоява, че защитава правата си и правата на отцепилите се кипърски турци върху етнически разделен Кипър до законния им дял от потенциалните находища на газ в района.

ЕС обмисля налагането на по-строги санкции срещу Турция заради нейните "незаконни" действия, ако преговорите не успеят да сложат край на конфликта.

Посещението на Лавров идва месец, след като Анастасиадес помоли руския президент Владимир Путин лично да се намеси, така че Турция "да бъде убедена да прекрати своите незаконни действия".

Но руският висш дипломат изрази загрижеността на Москва от това, което според него са опитите на САЩ да предизвикат "конфликт вместо мирни решения" в Източното Средиземноморие.

Лавров намеква за решението на Вашингтон да отмени частично оръжейното ембарго за Кипър, което имаше за цел да предотврати надпреварата във въоръжаването, възпрепятстваща преговорите с ООН за обединение на острова.

Ембаргото беше насочено срещу южната, гръцко-кипърската част на острова, където се намира международно признатото правителство на Кипър.

Гърция укрепва военната си мощ заради напрежението с Турция

Гърция укрепва военната си мощ заради напрежението с Турция

Увеличава в тази връзка военнослужещите

Вашингтон заяви, че отменя ембаргото за оръжия в Кипър за една година - с възможност за подновяване, за да му позволи да си набави несмъртоносно оборудване.

Турция реагира гневно на частичното вдигане на ембаргото и обяви, че Русия ще провежда морски учения с жива стрелба този месец в райони в Източното Средиземноморие, където турски изследователски кораби търсят газ.

Кипър се стреми да укрепи отношенията със САЩ, но не за сметка на връзките си с Москва или Пекин, на чиято подкрепа често разчита в ООН.

Посланикът на САЩ в Кипър Джудит Гарбър заяви, че отмяната на ембаргото няма връзка с "ценен партньор и съюзник" като Турция, а има за цел да укрепи регионалната сигурност и да "се противопостави на злонамерени участници в региона".

Гарбър заяви, че Вашингтон се отказва от изискването Кипър да спре да предлага зареждане с гориво и други пристанищни услуги на руските военни кораби, но че ще продължи да "насърчава" кипърските правителствени власти да отказват тези услуги.

"Вярваме, че Русия играе много дестабилизираща роля в региона, особено в Сирия", добави Гарбър.

Посланик на САЩ: Путин ще е победител при ескалация между Гърция и Турция

Посланик на САЩ: Путин ще е победител при ескалация между Гърция и Турция

Но може да се разчита на САЩ, че ще бъде силен съюзник в НАТО