Бившият президент на Полша Лех Валенса (1990-1995) обяви, че може да съди Института за национална памет за публикуването на документи, които го уличават, че е сътрудничил на комунистическите служби за сигурност в началото на 70-те години на миналия век, цитиран от АП.

Валенса отхвърля разкритата информация. Според него документите са подправени. Но в същото време той признава, че се е подписал под някои документи на комунистическите служби през 70-те години на XX век. Наскоро той дори каза, че е направил „грешка”, но не конкретизира каква.

Хиляди поляци се събраха на митинг в подкрепа на Валенса

Хиляди поляци се събраха на митинг в подкрепа на Валенса

Срещу „кампанията за очерняне”...

През 2000 г. специален съд изчисти името на Валенса за подобна информация, отбелязвайки, че няма доказателства да е работил за службите.

72-годишният Валенса съобщи днес, че иска да види разкритите от института документи и че казусът „най-вероятно” ще приключи в съда, където иска да докаже, че информацията е изфабрикувана.

В Полша пак се заговори, че Лех Валенса е сътрудничил на комунистическите служби

В Полша пак се заговори, че Лех Валенса е сътрудничил на комунистическите служби

Той гневно отрича

Документите са иззети наскоро от дома на представител от комунистическата ера и набързо бяха публикувани от института без по-обстоен анализ от експерти.

Припомняме, вчера хиляди поляци излязоха на масова акция във Варшава в подкрепа на Лех Валенса.