Болничният екип, който спаси живота на отровените руски граждани Сергей и Юлия Скрипал, разкри, че не е очаквал жертвите на атаката с химически агент да оцелеят, информира БиБиСи.

Двамата Скрипал бяха открити в безсъзнание на пейка в английския град Солсбъри на 4 март. В продължение на седмици медиците в окръжната болница в града се бориха за живота им. Първоначално лекарите не са знаели какво им се е случило.

Путин не вярва, че Скрипал е отровен с новичок

Путин не вярва, че Скрипал е отровен с новичок

В противен случай би загинал

Ръководителят на медицинските сестри Лорна Уилкинсън заяви, че ключовият момент е настъпил, когато полицай Ник Бейли е приет в болницата с подобни симптоми.

Сестра Сара Кларк, която е била на смяна същата нощ, отбеляза, че е имало опасения, че медицинският персонал в болницата може да бъде засегнат.

Юлия Скрипал: Големи късметлии сме, че оцеляхме при опита за убийство

Юлия Скрипал: Големи късметлии сме, че оцеляхме при опита за убийство

Скрипал даде първото си интервю след отравянето й

Тя подчерта, че в началото не са предприели предпазни мерки, за да се защитят.

Сергей Скрипал излезе от болница

Сергей Скрипал излезе от болница

Юлия Скрипал напусна болницата преди малко повече от месец

След като се изяснило пред какво са били изправени, болничният екип обяви, че не са имали големи надежди двамата пациенти да се възстановят.

Но след няколко седмици лечение двамата са изписани и защитени на Острова. По време на лечението медицинският екип е получил експертни съвети от намиращия се в близост до Солсбъри изследователски обект "Портън даун".

Според интервюираните медицински лица най-важните решения са били: бързото докарване на жертвите в интензивното отделение, използването на лекарства за ограничаване увреждането на мозъка и важните съвети, тестове и лечение, предложени от експерти от "Портън даун".

Юлия Скрипал излезе от болницата, отведена е на сигурно място

Юлия Скрипал излезе от болницата, отведена е на сигурно място

Баща ѝ Сергей се подобрява бързо

"Когато разбрахме, че това е нервнопаралитичен агент, ние очаквахме да не оцелеят", каза доктор Стивън Джукс.

"Пробвахме всички терапии. Осигурихме най-добрите клинични грижи. Но всички факти сочиха, че няма да оцелеят", добави той.

Медицинският екип подозирал, че двамата са взели свръхдоза опиати, но впоследствие е установено, че са отровени с химически агент.

След като било установено, че са отровени с химически агент, целта на лекарите е била да запазят живота на Скрипал. Те са получили силни седативи и големи дози различни лекарства, за да бъдат защитени от ефектите от отравянето, за да помогнат на телата на жертвите да започнат естествено да произвеждат ключов ензим.

Интервютата с медицинския екип ще бъдат излъчени в предаването Newsnight по БиБиСи 2 днес.