Ръководителят на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) в Източна Украйна Денис Пушилин съобщи, че е посетил град Соледар, който Русия обяви, че е превзела по-рано този месец, съобщава "Ройтерс".

Вчера Пушилин публикува кратко видео в "Телеграм", на което се вижда как шофира и върви сред необитаеми зони и разрушени сгради.

"Днес посетих Соледар", написа лидерът на ДНР към видеото.

На 11 януари руската частна военна компания "Вагнер" обяви, че е установила контрол над Соледар, а миналата седмица проруските власти в Донецка област заявиха, че контролират града, известен със солните си мини.

Британското разузнаване: Украинските сили вероятно са се изтеглили от Соледар

Британското разузнаване: Украинските сили вероятно са се изтеглили от Соледар

Битката за Бахмут продължава

Украйна никога не е признавала официално, че градът е превзет от руските сили. Вчера генералният щаб на украинската армия съобщи, че руските сили са обстрелвали украински позиции в района.

В съобщението си Пушилин твърди, че в мините в Соледар има поражения и е трудно да се слезе в тях.

Соледар, заедно с град Бахмут на североизток, от месеци са в центъра на ожесточени боеве. Миналата седмица руските прокси сили заявиха, че са завзели и малкото селище Клишчеевка край Бахмут.

Т.нар. Донецка народна република е една от четирите украински области, които Москва провъзгласи за своя територия през септември след референдум, който Украйна и съюзниците ѝ нарекоха "фиктивен" и проведен под натиск.

Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Андрей Йермак: Бахмут и Соледар - това е битката при Вердюн на 21 век

Според думите му в Соледар се водят градски боеве