Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи е одобрил извършената в събота атака срещу рафинерии на Саудитска Арабия, съобщава АФП.

Световната осведомителна агенция цитира CBS News, която се позовава на американски представител. CBS News не разкрива подробности за източника си и как са се сдобили с информацията.

Помпео призна за слабост в "Пейтриът"

Помпео призна за слабост в "Пейтриът"

Американското ПВО не е спряло въздушната атака

Според информацията Хаменеи е одобрил атаката само при условие, че бъде извършена по такъв начин, че да се отрече иранско участие. Американският източник отбелязва, че най-уличаващите доказателства срещу Иран са непубликувани сателитни снимки, на които Революционната гвардия на Ислямската република се подготвя за атаката във военновъздушната база "Ахваз".

Значимостта на тези снимки е станала ясна по-късно.

"Бяхме хванати неподготвени", отбелязал източникът.

Американската администрация е заключила, че атаката е извършена с крилати ракети от Иран. Доказателствата ще бъдат представени пред Общото събрание на ООН през следващата седмица.

Помпео: Иран извърши акт на война

Помпео: Иран извърши акт на война

Напрежение в Персийския залив

Междувременно държавният секретар на САЩ Майк Помпео коментира, цитиран от АП, че американците подкрепят "правото на самозащита" на Саудитска Арабия. Помпео посети Саудитска Арабия, където проведе среща с престолонаследника Мохамед бин Салман. Помпео определи атаките като "безпрецедентни". Следващата му визита е в Обединените арабски емирства.

В същото време "Ройтерс" цитира говорител на Министерството на отбраната на Франция, който съобщи, че Франция е изпратила седем военни експерти да разследват атаките срещу Саудитска Арабия.

Тръмп: Няма да воюваме с Иран

Тръмп: Няма да воюваме с Иран

Прогноза на Белия дом

Безпилотни самолети атакуваха рафинерии на "Сауди Арамко" в Саудитска Арабия в събота, което предизвика частично спиране на производството на петрол. Въпреки че отговорност поеха шиитските бунтовници хуси, САЩ обвиняват Иран за инцидента, но Техеран категорично ги отхвърля като "безпочвени".