Лидерите на ЕС обявиха създаването на Европейския стълб на социалните права, информира Европейската комисия.

Това стана по време на социалната среща на върха за справедливи работни места и растеж, която се провежда в Гьотеборг, Швеция.

Идеята за стълба бе обявена за първи път от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер в реч за състоянието на Съюза през 2015 г.

Проектът бе представен от Комисията през април 2017 г. Днес документът относно стълба бе подписан от Юнкер от името на Европейската комисия, председателя Таяни от името на Европейския парламент и министър-председателя на Естония Ратас от името на Съвета на Европейския съюз.

"Това е повратен исторически момент за Европа. В същината си нашият Съюз винаги е бил социален проект. Той е много повече от единен пазар, много повече от пари, много повече от еврото. Това са нашите ценности и начинът, по който искаме да живеем", каза Юнкер.

Според него европейският социален модел е пример за успех и превърна Европа в място за живеене и работа от световна величина.

"Днес ние отстояваме нашите общи ценности и се ангажираме да защитаваме 20 определени принципа и права. От правото на справедливо възнаграждение до правото на здравни грижи, от възможностите за учене през целия живот, по-доброто равновесие между професионалния и личния живот и равенството между половете до минималния доход: с Европейския стълб на социалните права ЕС се застъпва за правата на своите граждани в един бързо променящ се свят", добави той.