Британският външен министър Джереми Хънт разкритикува представата на президента на САЩ Доналд Тръмп за света, след като държавният глава обяви, че изтегля американските сили от Сирия, информира АФП.

Хънт подчерта пред радио Би Би Си, че това, което се случва в света, е гледано от Тръмп само в черно и бяло.

Русия призова Турция да напусне Сирия и да се върнат териториите на Асад

Русия призова Турция да напусне Сирия и да се върнат териториите на Асад

Русия обяви, че очаква територията да бъде предадена на сирийската армия

"Постигнахме голям напредък във войната срещу ДАЕШ ("Ислямска държава"), но все още не е приключила, въпреки че те изгубиха почти цялата си територия, която контролираха, те все още държат територия и все още има реален риск", предупреди министърът.

"Трябва да продължим да бъдем бдителни", добави Хънт.

През миналата седмица Тръмп обяви, че изтегля 2000 американски войници от Сирия. Той подчерта, че САЩ повече не могат да заемат ролята на световния "полицай".

Заснеха напълно разрушени от  Израел обекти на Иран в Сирия

Заснеха напълно разрушени от Израел обекти на Иран в Сирия

Сателитни изображения

Запитан какво ще се случи, ако американските сили бъдат изтеглени и от Афганистан, Хънт отговори: "Ние ще продължим да правим всичко необходимо, за да сме сигурни, че улиците във Великобритания са безопасни. Това е проблем със сигурността за Великобритания, както и за Афганистан".

Русия все още не е разконспирирала "гамбита" на САЩ с изтеглянето от Сирия

Русия все още не е разконспирирала "гамбита" на САЩ с изтеглянето от Сирия

Причините за изтеглянето им не били известни

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е "контрапродуктивен" отказът на западните държави да участват във възстановяването на Сирия и връщането на бежанците, информира ТАСС. Той поясни, че Москва помага на сирийското правителство да "създаде нормални условия за живот" за завръщащите се сирийци. Лавров призова Запада да сътрудничи.