Жителите на южната част на американския щат Луизиана се подготвят за няколко седмици живот без електричество и смущения във водопреносната мрежа след урагана "Айда", предаде "Ройтерс". До вторник сутринта около 1,3 милиона домакинства в региона са били без ток около 48 часа след бурята, според PowerOutage, която събира данни от американските комунални компании.

Бурята взе и жертви - най-малко двама души са загинали в щата, са съобщили служители. Броят на жертвите обаче би бил много по-голям, ако не са били направени  укрепления около Ню Орлиънс, засегнати от урагана Катрина 16 години по-рано.

"Айда" удари Луизиана

"Айда" удари Луизиана

Ураган се развихри в САЩ

Entergy Corp, основен доставчик на електроенергия в региона, заяви, че може да отнеме седмици възстановяването на електричеството в най-засегнатите райони. Около 400 000 души ще бъдат сериозно засегнати.

В части от щатите Луизиана и Мисисипи температурите да достигнат до 40,6 по Целзий във вторник, съобщи Националната метеорологична служба.

"Айда" се превърна в един от най-мощните урагани в историята на САЩ. Докато удари Луизиана, тя се засили до буря от категория 4 от пет възможни.

Както отбелязва Асошиейтед прес, ураганът бързо се засили през нощта, преминавайки през водите на Мексиканския залив. Само за пет часа максималната скорост на вятъра се увеличи от 72 км/ч на 230 км/ч.