Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в понеделник на среща със служители на Минския завод за колесни трактори (МЗКТ), че няма да има повторни избори в страната, съобщава ТАСС.

"Никога няма да дочакате да направя нещо под натиск. Няма да има повторни избори. Тъй като няма да има нито МЗКТ, нито МАЗ, нито БЕЛАЗ, ще унищожим всичко за шест месеца", обяснява Лукашенко.

"Говорите ли за несправедливи избори и искате да проведете справедливи избори? Отговарям на този въпрос. Проведохме избори. Докато не ме убиете, няма да има други избори."

Той призова за преразпределение на властта чрез конституционния процес, а не чрез улични действия. "Не можете да дадете тази конституция на някой, който не разбира. Защото ще има проблеми". Според БЕЛТА президентът е готов да "споделя правомощия".

"Но не под натиск и не от улицата", каза държавният глава и припомни, че сега се работи по варианти за промяна на конституцията на страната, която предвижда преразпределение на правомощията.

Лукашенко пристигна в МЗКТ с хеликоптер, където разговаря със служителите на предприятието на фона на съобщения за стачката. Междувременно няколко десетки души се събраха близо до входа на МЗКТ, за да изразят солидарност с работниците. Освен това стотици работници от електротехническите и тракторните заводи се приближиха до завода.

По-рано медиите съобщават, че големите предприятия в Беларус възнамеряват да започнат стачка в понеделник в знак на протест срещу изборните резултати и бруталността от страна на органите на реда.

Тихановская е готова, иска да ръководи Беларус

Тихановская е готова, иска да ръководи Беларус

Властите и силите за сигурност да се откажат от Лукашенко, ще им простят миналото поведение