Беларуският опозиционен политик Светлана Тихановская заяви в понеделник, че е готова да ръководи Беларус и призова за създаването на правна рамка, която да гарантира нови честни избори, съобщава "Ройтерс".

Говорейки във видео обръщение от Литва, тя призова служителите по сигурността и правоприлагането да се откажат от правителството на президента Александър Лукашенко, като заяви, че предишното им поведение ще бъде простено, ако го направят сега.

"Готов съм да поема отговорността и да действам като национален лидер през този период", заяви тя, като добави, че е от съществено значение "да се възползваме максимално" от инерцията, генерирана от седмица протести.

Тя избяга в чужбина миналата седмица, като заяви, че е направила това за безопасността на децата си, но бързо започна да пуска нови видеоклипове, призоваващи антиправителствените протести да продължат.

Десетки хиляди граждани на Беларус се събраха в Минск за участие в "Марш за свобода" срещу управлението на дългогодишния президент.

По-рано стана ясно, че Лукашенко е провел втори телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин. Те са обсъдили ситуацията в Беларус.

Вчера Лукашенко звънна на Путин, за да обсъдят обстановката в Беларус. Той предупредил руския лидер, че ако режимът му падне, това ще заплаши и Русия.

За днес е организирана най-голямата демонстрация срещу управлението на Лукашенко в страната.

В петък правителството на Беларус се извини и започна да освобождава демонстранти.

В Беларус възникнаха протести след победата на дългогодишния лидер Александър Лукашенко на изборите в неделя. Управляващият от 1994 г. Лукашенко спечели шести мандат с подкрепа от 80%.

НАТО опроверга Лукашенко, че трупа сили до границата на Беларус

НАТО опроверга Лукашенко, че трупа сили до границата на Беларус

Няма струпване на НАТО в региона