Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви победа на изборите за конституционно събрание, но опозицията се закани да продължат протестите, въпреки че доведоха до загинали, информира АФП.

Десет души загинаха при кръвопролитията, обхванали страната в неделя, докато Мадуро пренебрегна бойкота на опозицията и критиката на редица държави и организации във връзка с изборите за промени в конституцията.

Протестиращи атакуваха изборни секции и изградиха барикади по улиците на страната. Властите отговориха със сила, която доведе до кръвопролития. В някои случаи силите на реда използваха истински патрони.

Въпреки бойкота и безредиците, председателят на Националния избирателен съвет Тибисай Лусена - единият от 13-те съюзници на Мадуро, който е санкциониран от САЩ, обяви, че е имало "изключително висока избирателна активност". Тя поясни, че повече от 8 милиона души (41,5%) са гласували на изборите.

Според членове на опозицията, цитирани от АП, те вярват, че между 2 и 3 милиона души са гласували. Независим анализ разкрива, че 3,6 милиона души са подали гласа си.

Натискът над Венецуела се засилва

Натискът над Венецуела се засилва

Насилие окървави вота

По време на реч пред стотици поддръжници в Каракас Мадуро обяви победа на изборите.

"Ние имаме конституционно събрание", каза той.

Седем полицаи са ранени във Венецуела

Седем полицаи са ранени във Венецуела

Опозицията обвинява

Това е най-голямото гласуване в 18-годишната история на революцията, добави той, имайки предвид годината, когато менторът му Уго Чавес поема властта.

САЩ и други държави осъдиха проведените избори, тъй като с тях се целяло замяна на легитимно избраното събрание и се подривали правата на гражданите на страната на самоопределение.

Венецуела се готви за избори на фона на протести

Венецуела се готви за избори на фона на протести

Опозицията настоява за бойкот на вота

Според опозицията вотът е фалшифициран.

От прокуратурата уточниха, че 10 души са убити при сблъсъците, а през последните четири месеца около 120 души.

Според проучване на компанията Datanalisis повече от 70% от венецуелците са против идеята за ново събрание, а 80% отхвърлят лидерството на Мадуро.