Полицията в Италия съобщи, че са притеснени от действията на организираната престъпност и конкретно от мафията, които се опитват да проникнат във важни индустриални сектори и обществото с финансов натиск по време на карантините мерки срещу коронавируса, информира Си Ен Ен.

Опасността е голяма, защото мафиотските организации вече започнаха да инвестират в сектори, които са важни по време на блокадата, хранителните вериги, доставките на лекарства и медицинска техника, пътният транспорт, погребалните услуги, почистването и фирмите за изхвърляне на отпадъци, обясни шефът на италианската полиция Франко Габриели.

Италия отпуска 400 милиарда евро за подкрепа на бизнеса, засегнат от вируса

Италия отпуска 400 милиарда евро за подкрепа на бизнеса, засегнат от вируса

Мерките са гарантирани от държавата

Има сектори, които не изискват голяма специализация, така че "престъпните групи могат много лесно да предлагат услуги на конкурентни цени, защото компаниите, които те контролират, не спазват стандартите и регулациите за опазване на околната среда, безопасност на труда и социално осигуряване", добави Габриели.

Според него мафиотските организации, конкретно най-опасната от тях - Ндрагета, може да финансират изпаднали в несъстоятелност по време на кризата големи компании, но също и малък и среден бизнес, който не може да посрещне плащанията си заради ограничителните мерки.

Коронавирус: В Италия пак сериозен ръст на жертвите за 24 часа

Коронавирус: В Италия пак сериозен ръст на жертвите за 24 часа

Починалите вече са общо 16 523 души

До края на извънредните мерки, по думите му, престъпните организации могат да замърсят икономиката и да поемат контрол над компании, в които преди не са успели да проникнат.