Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че ще се опита да убеди американския си колега Доналд Тръмп да отложи някои санкции срещу Иран, за да позволи организиране на преговори за деескалация на кризата в региона, информира "Ройтерс".

"Искам да убедя Тръмп, че е в негов интерес да поднови преговорния процес и да отмени някои санкции, за да даде шанс на преговорите", каза Макрон пред журналисти на влака от Токио за Киото.

Тръмп убеден: Война на САЩ с Иран няма да продължи дълго

Тръмп убеден: Война на САЩ с Иран няма да продължи дълго

Иска да каже, че САЩ ще я приключат бързо

Френският лидер ще се срещне с Тръмп в кулоарите на Г-20 този уикенд.

Макрон поясни, че идеята е да започне дискусия и да се очертаят параметрите за разговори за ядрените дейности на Иран и за по-голямата роля на Ислямската република в региона.

"Ще си дадем няколко месеца", добави той.

Иран няма да превиши лимита за обогатяване на уран, заложен в ядреното споразумение със световните сили, въпреки че Техеран се закани да направи по-рано този месец, обяви дипломатически източник във Виена, цитиран от АФП.

"Те няма да го надвишат днес", каза източникът, пожелал анонимност.

Представителят подозира, че може да има "политическа причина" зад това, като се има предвид интензивните усилия на европейските правителства през последните дни за деескалация на напрежението в Персийския залив.

Няма индикации, че този уикенд ограничението ще бъде нарушено, поясни източникът и добави, че Техеран може да отложи дейностите по обогатяване на уран по всяко време.

Преди 10 дни Иран обяви, че ще премине границата от 300 килограма обогатен уран на 27 юни, тъй като не се чувства задължен да спазва договореностите след изтеглянето на САЩ през май 2018 г.

Тръмп и Иран или как се играе шах с….  гълъб

Тръмп и Иран или как се играе шах с…. гълъб

Гълъбът размахва крила, върти се в кръг, събаря всички фигури, изцвъква се върху шахматната дъска и се хвали, че е спечелил играта

Във Виена е централата на Международната агенция за атомна енергия, която следи дали Ислямската република спазва договореностите към сделката.

Техеран също заплаши да започне да обогатява уран над съгласуваното ниво на чистота от 3,67% от 7 юли.

Хаменеи: Иран няма да отстъпи пред най-престъпното правителство на САЩ

Хаменеи: Иран няма да отстъпи пред най-престъпното правителство на САЩ

Рохани обяви, че Ислямската република "никога не се е стремяла към война" със САЩ