Малайзия обмисля изгонване на посланика на Северна Корея от югоизточната азиатска държава или затваряне на посолството си в Пхенян. Това разкри високопоставен представител на правителството на Малайзия, цитиран от Ройтерс.

Двете държави рязко обтегнаха отношенията си след смъртта на доведения брат на лидера на КНДР.

КНДР атакува „неморалното и незаконно” разследване на смъртта на Ким Чен-нам

КНДР атакува „неморалното и незаконно” разследване на смъртта на Ким Чен-нам

Пхенян предприе свирепа атака срещу Малайзия

46-годишният Ким Чен-нам беше убит на международното летище в Куала Лумпур на 13 февруари. Вярва се, че е отровен от севернокорейски агенти.

Миналата седмица посланикът на КНДР заяви, че страната му "не може да се довери" на разследването на Малайзия. Той също така обвини властите в Малайзия, че си "сътрудничат с външни сили", имайки предвид Южна Корея.

Високопоставен представител на Малайзия съобщи, че коментарите на посланика са вбесили властите и сега се подготвят да отговорят. Едно от действията може да е обявяване на посланик Кан Чол за "персона нон грата".

Малайзия: Дипломат на Пхенян е замесен в убийство

Малайзия: Дипломат на Пхенян е замесен в убийство

По случая бяха задържани четирима души

Източникът добави, че Куала Лумпур разглежда и други варианти, включително затваряне на посолството си в Пхенян или прекратяване безвизовото пътуване на севернокорейци до Малайзия.

Ако критиката от Северна Корея не спре, всички дипломатически и търговски връзки могат да бъдат прекратени, поясни източникът.

Няма коментар от външното министерство на Малайзия.

Държавата е една от малкото, които позволяват на севернокорейци да пътуват свободно. От 80-те години на XX век КНДР използва югоизточната азиатската държава като център за прокарване на стратегическите си и бизнес интереси, според анализатори.

Малайзия отзова посланика си от Пхенян

Малайзия отзова посланика си от Пхенян

Привика и този на Северна Корея

Но напрежението с Малайзия допълнително ще изолира КНДР.

Полицията обяви, че е идентифицирала 8 севернокорейски мъже, една жена от Виетнам и една жена от Индонезия във връзка с убийството на Ким Чен-нам. Властите добавиха, че най-малко четирима заподозрени са напуснали страната.

По-рано днес за първи път държавната медия на Северна Корея атакува властите в Куала Лумпур.

Малайзия няма да предаде тялото на Ким Чен-нам без ДНК от роднина

Малайзия няма да предаде тялото на Ким Чен-нам без ДНК от роднина

Въпреки че Пхенян настоява тялото да им бъде предадено

Междувременно "Франс прес" съобщава, че Южна Корея използва високоговорители по границата с КНДР, за да съобщи новината за убийството на Ким Чен-нам.

"Ким Чен-нам (...) умря след атака на две жени с неустановена самоличност на международното летище в Куала Лумпур в Малайзия", гласи съобщението до севернокорейците.

В Малайзия задържаха убийците на Ким Чен-нам

В Малайзия задържаха убийците на Ким Чен-нам

Мъжът е починал на път за болницата

"Властите на Малайзия обявиха, че четирима севернокорейци са заподозрени, включително един, който е арестуван", допълва се още.

Новините от чужбина са изключително ограничени и цензурирани в Северна Корея.

Армията на Южна Корея от години използва високоговорители по границата, за да изпраща световни новини, пропагандни послания и местна музика. Посланията се чуват на около 10 километра във вътрешността на Северна Корея.

Полубратът на Ким Чен-ун убит в Малайзия

Полубратът на Ким Чен-ун убит в Малайзия

Ким Чен-нам е убит в понеделник сутринта в Малайзия