Държавната медия на Северна Корея сложи край на 10-дневно мълчание относно убийството на заварения брат на лидера на КНДР, съобщава "Франс прес".

KCNA предприе свирепа атака срещу Малайзия за "неморалното и незаконно" разследване на случая и за игра на политики с трупа на Ким Чен-нам, доведен брат на вожда Ким Чен-ир.

Разпространиха видео с убийството на доведения брат на лидера на КНДР

Разпространиха видео с убийството на доведения брат на лидера на КНДР

Японска телевизия разпространи кадри от охранителни камери

В първия си коментар след убийството на Ким Чен-нам на международното летище в Куала Лумпур държавната агенция обвини Малайзия, че носи отговорност за смъртта и обвини държавата в конспирация с Южна Корея.

"Малайзия е задължена да предаде тялото на севернокорейската страна, след като направи аутопсия и съдебно-медицинска експертиза по незаконен и неморален начин", се казва в коментар на Комитета на юристите на КНДР, разпространен от KCNA.

Малайзия не предава тялото "под абсурдния претекст", че е необходима ДНК проба от семейството на починалия мъж, се подчертава още.

Малайзия: Дипломат на Пхенян е замесен в убийство

Малайзия: Дипломат на Пхенян е замесен в убийство

По случая бяха задържани четирима души

Това доказва, че Малайзия ще политизира предаването на тялото по абсолютно пренебрежителен за международното право и морала начин, изтъква комитетът.

Според разпространяваната информация две жени от севернокорейските служби са отровили Ким Че-нам. По-рано тази седмица бяха разпространени кадри от охранителните камери на летището, които показват заподозрените да нападат жертвата.

Полицията на Малайзия обяви, че мъжът припаднал и починал преди да бъде закаран в болница.

Малайзия отзова посланика си от Пхенян

Малайзия отзова посланика си от Пхенян

Привика и този на Северна Корея

Аутопсията отхвърля сърдечен удар като причина за смъртта. Разследващите са се насочили към теорията, че е отровен.

Полицията съобщи, че иска да разпита общо 8 севернокорейци, въпреки че вярва, че някои от тях са се върнали в Пхенян след убийството. Властите издирват мъже, включително дипломат от посолството на КНДР в Куала Лумпур.

Снимка 279995

Източник: архив ЕПА

В съобщението севернокорейската медия повтаря искането на Пхенян за съвместно разследване, подчертавайки, че е време КНДР да изпрати делегация.

Малайзия няма да предаде тялото на Ким Чен-нам без ДНК от роднина

Малайзия няма да предаде тялото на Ким Чен-нам без ДНК от роднина

Въпреки че Пхенян настоява тялото да им бъде предадено