Японска телевизия разпространи кадри от охранителни камери, които показват атаката със смъртоносно вещество срещу Ким Чен-нам - доведеният брат на лидера на КНДР Ким Чен-ун, пише "Гардиън".

Малайзия отзова посланика си от Пхенян

Малайзия отзова посланика си от Пхенян

Привика и този на Северна Корея

Припомняме, предполага се, че Ким Чен-нам е убит от две жени от севернокорейските служби преди седмица на международното летище в Куала Лумпур. Първоначално се разпространяваше информация, че Ким Чен-нам е убит с отровни игли, а впоследствие беше съобщено, че Ким е убит с напоена с отрова кърпа. Ким, който през повечето време от живота си живееше извън Северна Корея, почина на път за болницата миналият понеделник, след като се оплакал, че жена го е напръскала с химикал в лицето.

Убийството доведе до дипломатически скандал между Малайзия и Северна Корея. По-рано стана ясно, че Малайзия е оттеглила посланика си от КНДР.

Малайзия няма да предаде тялото на Ким Чен-нам без ДНК от роднина

Малайзия няма да предаде тялото на Ким Чен-нам без ДНК от роднина

Въпреки че Пхенян настоява тялото да им бъде предадено

Видеото, разпространено от телевизия Fuji TV, показва от два ъгъла атаката, при която мъж, предполага се, че е Ким, е сграбчен от жена с бяла дреха. Втора жена също напуска мястото на атаката.

В Малайзия задържаха убийците на Ким Чен-нам

В Малайзия задържаха убийците на Ким Чен-нам

Мъжът е починал на път за болницата

Междувременно външното министерство на Малайзия привика посланика на КНДР, след като обвини полицията в лъжа и в "криене на нещо".

Не можем да се доверим на разследването на Малайзия, заявил посланикът и призовал да не се провежда аутопсия и тялото незабавно да бъде предадено на Пхенян. Властите в Куала Лумпур отказват да изпълнят молбата, докато полицията не завърши разследването.

Полубратът на Ким Чен-ун убит в Малайзия

Полубратът на Ким Чен-ун убит в Малайзия

Ким Чен-нам е убит в понеделник сутринта в Малайзия

Според КНДР разследването е политически мотивирано и поиска съвместно разследване.