За първи път премиерът на Малайзия Наджиб Разак директно обвини Северна Корея за убийството на Ким Чен-нам - доведен брат на вожда на КНДР Ким Чен-ун, съобщава СиЕнЕн.

Позицията на Малайзия идва на фона на дипломатическия скандал между Куала Лумпур и Пхенян след убийството на Ким Чен-нам на международното летище в малайзийската столица през февруари.

Малайзия не планира скъсване на дипломатическите отношения със Северна Корея

Малайзия не планира скъсване на дипломатическите отношения със Северна Корея

Отношенията им се обтегнаха след убийството на полубрата на вожда Ким

Разак подчерта пред държавната медия "Бернама", че КНДР "убива гражданите си в Малайзия, на малайзийска територия, използвайки строго забранено химическо оръжие".

Говорител на пресслужбата потвърди коментара на Разак пред СиЕнЕн.

Пхенян многократно отрича да е замесен в убийството.

Северна Корея отвръща на удара - гони посланика на Малайзия

Северна Корея отвръща на удара - гони посланика на Малайзия

Има 48 часа да напусне

Ким почина на 13 февруари 20 минути, след като две жени го отровиха с нервнопаралитичен газ VX, според полицията на Малайзия.

Вчера Северна Корея забрани на гражданите на Малайзия да напускат страната. Куала Лумпур предприе реципрочни мерки.

Малайзия изгони посланика на Северна Корея

Малайзия изгони посланика на Северна Корея

Трябва да се "изнесе" до 48 часа

Междувременно "Франс прес" съобщава, че е качено видео с мъж, който се представя за сина на убития севернокореец. Видеото е качено в YouTube от групата Cheollima Civil Defense (CCD).

Южнокорейското разузнаване потвърди, че на видеото е Ким Хан-сол. Така за първи път член на семейството говори за убийството.

"Моето име е Ким Хан-сол, от Северна Корея, част от семейство Ким. Баща ми беше убит преди няколко дни. Сега съм с майка ми и сестра ми. Ние сме много благодарни (...)", заявява Хан-сил преди звука да прекъсне.

Две жени с обвинения за убийството на Ким Чен-нам в Малайзия

Две жени с обвинения за убийството на Ким Чен-нам в Малайзия

25-годишната Сити Айшах и 28-годишната виетнамка Доан Тхи Хуон

Той показва севернокорейския си дипломатически паспорт като доказателство за самоличността, но страниците, които показва конкретно, са старателно покрити.

Видеото е с продължителност 40 секунди.

Вярва се, че 21-годишният е завършил университет в Париж и живеел с родителите си в китайската територия Макао преди да изчезне с майка си и сестра си след убийството. Предполага се, че са охранявани от чуждестранни служби.