Поредни протести във Франция, предаде "Ройтерс".

Агенциите отбелязват, че днешните демонстрации в столицата Париж са били по-малобройни от обичайното, въпреки очакваните от организаторите 800 000 души.

Основните искания на демонстрантите са за отмяна на непопулярната пенсионна реформа на президента Еманюел Макрон. 

Те са носели лозунги, призоваващи за право на по-ранно пенсиониране, както и подигравателни колажи със снимки на Макрон с кралска корона на главата.  

Според анализатори, големите губещи от пенсионните реформи, ще са жените. При работещите жени над 50-годишна възраст в момента се наблюдава най-голяма разлика в заплащането по пол. 

Френски синдикати призоваха за масови протести срещу пенсионната реформа на Макрон

Френски синдикати призоваха за масови протести срещу пенсионната реформа на Макрон

Ако реформата не бъде прокарана, предвижда се дефицит от 17 милиарда евро

Припомняме, че френски синдикати призоваха държавните служители да излязат на един от най-големите протести през последните десетилетия. Те се надяват на улицата да излязат повече от 800 000 протестиращи като миналата седмица срещу пенсионната реформа на президента.

Транспортът в столицата Париж бе сериозно засегнат заради стачката, която продължава шести пореден ден. В допълнение към това има затворени училища в столицата, авиокомпании намалиха полетите, а през нощта някои места останаха без електрозахранване.

Синдикатите не показват признаци на отстъпление в битка, която ще определи президентството на бившия банкер, който е решен да опрости система от повече от 40 пенсионни плана, които предоставят едни от най-щедрите облаги в света.

Франция срещу Макрон - втори ден транспортен хаос блокира страната

Франция срещу Макрон - втори ден транспортен хаос блокира страната

Антиправителствен марш, французите не искат да се пенсионират по-късно

Профсъюзите призоваха железничарите, лекарите, учителите и други държавни служители да се противопоставят на Макрон преди правителството да разкрие предложенията си в сряда.

Стачката е сред най-големите от 1995 г., когато премиерът Ален Жупе беше принуден да изостави предложение за промени в пенсионната система след голямо недоволство, което нанесе голям удар на Жупе, от което той никога не се възстанови.

Макрон иска да замени пенсионната система, включваща повече от 40 отделни плана, всеки с различни ползи, с единна система, която се базира на точки, при която за всяко внесено евро всеки пенсионер има равни права.

Снимка 456868

Източник: EPA/БГНЕС

Макрон е наясно, че французите са против повишаване на възрастта за пенсиониране над 62 г. Една от алтернативите е да се намалят облагите за тези, които се пенсионират преди 64 г. и да се увеличат за тези, които се пенсионират по-късно.

Има място за отстъпки по въпроса за какъв период от време да влязат в сила промените в пенсионната система.