Лидерът на социалдемократите на Германия Мартин Шулц заяви, че анархистите на протестите срещу Г-20 в Хамбург през уикенда са действали като терористи, информира Ройтерс.

Около 20 000 полицаи срещнаха сериозни проблеми при опазването на реда на форума на 7-8 юли. Стотици демонстранти изпотрошиха автомобили, магазини и сгради, хвърляйки камъни и коктейли "Молотов".

В Германия бесни на Меркел заради насилието в Хамбург

В Германия бесни на Меркел заради насилието в Хамбург

"Срам за Германия", пише вестник "Тагешпигел"

Шулц подчерта, че "мародерстващите банди" не могат да претендират действията им да имат някаква политическа легитимност.

"Имаше чертите на тероризъм", убеден той и поясни, че такива безразсъдни действия са взели за заложник целия град почти по терористичен начин.

290 задържани и 213 полицаи ранени при насилието в Хамбург

290 задържани и 213 полицаи ранени при насилието в Хамбург

През последната нощ също имаше сблъсъци

476 полицаи пострадаха при протестите. 225 души бяха задържани.

Междувременно "Политико" съобщава, че германският правосъден министър Хейко Мас и други германски политици са призовали за създаване на европейска база данни за екстремисти.

Продължават протестите в Хамбург

Продължават протестите в Хамбург

Срещата на Г-20 приключи, но напрежението не стихва

Безредиците по време на Г-20 показват, че "ние нямаме адекватна база данни в Европа в областта на екстремизма", поясни той пред вестник "Билд".

Според него базата данни ще позволи на правителствата по-добре да координират действията си и да отказват пускане на хора на границата.