Марсианският хеликоптер Ingenuity на НАСА оцеля през първата си нощ на повърхността на Марс, съобщава НАСА. Нощните температури в кратера Джезеро могат да спаднат до минус 90 градуса по Целзий, което може да причини замръзване и напукване на незащитени електрически компоненти и да повреди бордовите батерии, необходими за полет.

Оцеляването през първата нощ, след като бе отделен марсохода Perseverance на НАСА на 3 април, е важен крайъгълен камък за 1,8-килограмовата машина. Следващите дни това ще бъде първият летателен апарат, който ще се опита да извърши управляем полет на друга планета.

"Това е първият път, когато апаратът е самостоятелен на повърхността на Марс", коментира МиМи Аунг, мениджър на в лабораторията за реактивно задвижване на НАСА в Южна Калифорния. "Но сега имаме потвърждение, че имаме правилната изолация, правилните нагреватели и достатъчно енергия в батерията, за да оцеле в студената нощ, което е голяма победа за отбора. Радваме се да продължим да го подготвяме за първия полетен тест."

Създаването на летателен апарат, достатъчно малък, за да се побере на марсохода, достатъчно лек, за да лети в тънката атмосфера на Марс, но достатъчно издръжлив, за да устои на марсианския студ, представляват значителни предизвикателства. За да се гарантира, че слънчевите панели върху роторите на хеликоптера може да получават слънчева светлина възможно най-скоро, Perseverance е инструктиран да се отдалечи от апарата малко след разполагането му.

Докато хеликоптерът поставя четирите си крака на марсианската повърхност, той остана прикрепен към корема на марсохода, получавайки енергия от него. Марсоходът служи като комуникационна връзка между хеликоптера и Земята, и ще използва своя набор от камери, за да наблюдава полетните характеристики на хеликоптера със слънчева енергия от Van Zyl Overlook.

Единствената мисия на хеликоптера е да провежда полетни тестове в тънката атмосфера на Марс, хеликоптерът не е снабден с научни инструменти. Тестването ще бъде завършено в рамките на 30 марсиански дни (марсианският ден е 24,6 часа), като след това научното изследване на Perseverance на кратера Джезеро ще се ускори.

"Нашият график за тестове за 30 дни е предварително зареден с вълнуващи етапи", обяснява Теди Цанетос, заместник-оперативен ръководител на хеликоптера в JPL. "Каквото и да се случи, ние ще съберем всички полетни данни, които можем, в рамките на този срок."

На 4 април Perseverance представи първото изображение на хеликоптера на повърхността на Марс. Сниман е от задната лява камера, изображението показва лопатките на ротора на хеликоптера, които все още са подредени една в друга (конфигурация, използвана за спестяване на място по време на пътуването до Марс) и четирите му крака, здраво стъпили на повърхността на Марс.

През следващите два дни хеликоптерът ще събира информация за това колко добре се представят системите за термичен контрол и захранване, докато е самостоятелно в околната среда на Марс. Тази информация ще бъде използвана за фина настройка на системата за термичен контрол на Ingenuity, за да му помогне да оцелее в суровите марсиански нощи през целия период на полетния експеримент.

На 7 април трябва да бъдат освободени ограничителите, които държат лопатките на ротора заедно. Ако екипът на мисията постигне това, следващите няколко дни ще включват повече тестове на роторните лопатки, както и на двигателите, които ги задвижват. Има и проверки на инерционния измервателен блок (електронно устройство, което измерва ориентацията на тялото и ъгловата скорост) и бордовите компютри, натоварени с автономно управление на хеликоптера. Освен това екипът ще продължи да наблюдава енергийните характеристики на хеликоптера, включително оценка на мощността на слънчевите панели и състоянието на заряда на шестте литиево-йонни батерии.

Ако всичко върви добре с всяка от безбройните проверки преди полета, първият опит на Ingenuity да се издигне от повърхността на своето (10 на 10-метрово) "летище" - избрано заради своята плоскост и липса на препятствия - ще бъде не по-рано от вечерта на 11 април.

Следващите полетни тестове са насрочени през целия месец, като камерите на Perseverance осигуряват изобилие от изображения с висока разделителна способност за историческата мисия.

Марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс" улови звуци от движението си на Марс

Марсоходът на НАСА "Пърсивиърънс" улови звуци от движението си на Марс

Записал е 16 минути звуци от 27,3-метровото си движение