Изтребители и самолети за наблюдение от седем страни от НАТО проведоха бойни учения над Румъния тази седмица.

НАТО казва в прессъобщение, че седем ВВС от целия Алианс се присъединиха със своите самолети и наземни системи за тренировъчно събитие в румънското въздушно пространство, за да проведат координирани комбинирани учения въздух-земя, "демонстриращи оперативна съвместимост и готовност".

"Еднодневното събитие включваше румънски F-16, френски Rafales и немски изтребители Tornado, както и американски изтребители EA-18, които излетяха от самолетоносача USS Harry S. Truman в Средиземно море. В отговор на войната на Русия срещу Украйна, НАТО значително засили присъствието си в източната част на нашия Алианс, с повече войски, морско присъствие и патрулиращи самолети", съобщава НАТО

"На 28 юли Съюзническото военновъздушно командване ръководи динамична операция на дълги разстояния над Румъния, контролирана от Центъра за комбинирани въздушни операции в Торехон, румънския център за контрол и докладване и самолет на френската система за въздушно предупреждение и контрол. Към местните румънски F-16 се присъединиха френски Rafale и немски Tornado, които се разположиха от съответните си бази. Те се свързаха с изтребителя EA-18 на ВМС на САЩ от ударната група на самолетоносача на САЩ Хари С. Труман, който в момента плава в Адриатическо море. Формацията симулира битки с белгийски изтребители F-16 и испански F-18 и френската наземна система за противовъздушна отбрана SAMP/T."

"Тази подобрена дейност за бдителност позволява на силите да се справят с широк спектър от заплахи, от тактически до стратегически, идващи от много посоки", каза подполковник Рафаел, който е част от екипа за планиране на дейността в Съюзното въздушно командване.

"Участващите въздушни средства симулират как да влошат интегрираната въздушна и отбранителна система на противника, за да позволят последващи операции и свобода на маневриране, необходими за отбранителни операции в НАТО и международното въздушно пространство. Събирането на седем съюзници за такова комплексно обучение подчертава способността на НАТО да концентрира многонационална огнева мощ ефекти от въздушни, морски и сухопътни компоненти на едно и също място по едно и също време и да гарантира, че има способността и оперативната съвместимост да реагира в случай, че Алиансът е застрашен", добави подполковник Рафаел.

Румъния иска да купи френски подводници и хеликоптери

Румъния иска да купи френски подводници и хеликоптери

Страната е извлякла поуки от случващото се в Украйна