Илън Мъск представи ново поколение батерии за електрически автомобили, които ще бъдат по-мощни, по-дълготрайни и наполовина по-евтини от настоящите. Мъск обяви новостите на планирания от "Тесла" Ден на батерията на 22 септември, пише "Гардиън".

Руската S7 ще прави ракета по образец на Илон Мъск

Руската S7 ще прави ракета по образец на Илон Мъск

Нова надпревара в космоса

Новите по-големи цилиндрични клетки на "Тесла" ще осигурят пет пъти повече енергия, шест пъти повече мощност и 16% увеличение на шофираната дистанция, съобщи американският предприемач и добави, че производството им ще започне след около 3 г.

Ние нямаме кола, която можем да си позволим. Това е нещото, което ще имаме в бъдеще. Трябва да намалим цените на батериите, каза той.

Мъск: Starship може да излети в космоса още през 2021 г.

Мъск: Starship може да излети в космоса още през 2021 г.

Овладяване на космоса

За да се намали цената, Мъск отбеляза, че "Тесла" планира да рециклира батерии (подменяна на старите клетки, от които се състои батерията) в "гигазавода" си в Невада, докато в същото време намали буквално до нула използването на кобалт - един от най-скъпите материали в батерията. Също "Тесла" планира да произвежда свои батерийни клетки в няколко високо автоматизирани фабрики по света.

Акциите на производителя на електрически автомобили паднаха, след като Мъск прогнозира промяната да се осъществи до 3 г. "Тесла" често пропуска производствените цели. Компанията очаква да произвежда по 20 милиона електрически автомобила на година. Тази година целият автомобилен сектор предвижда да достави 80 милиона коли по света.