Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Пхенян за разговори с правителството на КНДР за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров, информира "Ройтерс".

Помпео кацна в столицата на КНДР след кратък стоп в Япония. Помпео бе посрещнат от севернокорейския си колега И Йон-хо и от дясната ръка на Ким Чен-ун - Ким Йон-чхол.

Подготвят среща Тръмп-Ким в Швейцария?

Подготвят среща Тръмп-Ким в Швейцария?

Могат да се състоят в Берн, Женева или Давос

Американски представители съобщиха пред осведомителната агенция, че целта на визитата на държавния секретар е да осигури останките на 200 изчезнали американски войници по време на Корейската война и постигане на предварително споразумение по ядрения въпрос. По време на разговорите се очаква също Ким и Помпео да обсъдят въпроса за възстановяването на дипломатическите отношения.

"Гардиън" пише, че Помпео ще подари на Ким Чен-ун диск с песента на Елтън Джон "Rocket Man". Парчето е от албума Honky Château от 1972 г. Държавният секретар също ще предаде писмо от Тръмп.

През 2017 г. Тръмп атакува Ким в ООН заради ракетните изпитания на КНДР, наричайки го "малък ракетен човек".

АП припомня, че това е третата визита на Помпео в Пхенян и първата от историческата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен-ун в Сингапур на 12 юни.

Помпео разговаря с Ким в началото на април, докато беше директор на ЦРУ, и през май като държавен секретар.