Съдебно жури в американския град Филаделфия определи американската компания Johnson & Johnson да изплати 8 млрд. долара обезщетение на жител на щата Мериленд, който заведе дело срещу компанията във връзка с това, че тя не е предупредила по подходящ начин клиентите за страничните ефекти и рисковете при употребата на антипсихотичния препарат Risperdal, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Според изданието Никълъс Мъри в иска си е изтъкнал, че в детска възраст в периода между 2003 до 2008 г. е приемал препарата Risperdal, който се използва за лечение на шизофрения и биполярно разстройство, но лекарството показало страничен ефект: увеличаване на тъканта на млечната жлеза. Според ищеца компанията е била запозната с рисковете, но не е уведомила лекарите, предписващи лекарството.

През 2015 г. съд постанови първата присъда по това дело, като определи компанията да изплати обезщетение в размер на 1,75 млн. долара, а по-късно сумата е била намалена на 680 хил. долара. Ищецът обаче обжалвал решението и според решението на апелативната инстанция ще получи 8 млрд. долара.

Представители на компанията заявиха, че ще обжалват решението на съда, за да "отмени тази неоснователна присъда". Компанията изтъкна, че сумата била "абсолютно несъизмерима" с първоначалното обезщетение в размер на 680 хил. долара и изрази увереност, че присъдата ще бъде отменена.