Двама души са били убити, след като въоръжен мъж е открил огън в център за обществени услуги в Москва, съобщи кметът на руската столица Сергей Собянин, предаде "Франс прес".

"В резултат на стрелбата от неизвестно лице загинаха двама души, трима бяха ранени", написа Собянин в "Туитър" и добави, че стрелецът е задържан.

Инцидентът е станал в многофункционален правителствен център в югоизточната част на града, уточни той.

Собянин увери, че "лекарите правят всичко възможно, за да помогнат на ранените".

Руските новинарски агенции, позовавайки се на източници от вътрешното министерство, уточниха, че при стрелбата е ранено 10-годишно момиче. Всички ранени са в тежко състояние.

Столичните следователи са образували наказателно производство за стрелбата.

Според източник на ТАСС в правоохранителните органи мъжът е извадил оръжие и е започнал да стреля в резултат на конфликт, възникнал заради искане на охраната на центъра да сложи маска. ТАСС допълва, че двамата застреляни са служителка на центъра и посетител. 

Масовите стрелби в Русия са относително редки, но страната беше разтърсена от две отделни трагични масови убийства - едно в училище, друго в университет - тази година, което подтикна законодателната власт да затегне законите, регулиращи достъпа до оръжие.

При стрелба през 2019 г. въоръжен мъж откри огън близо до централата на контразузнавателната служба ФСБ в центъра на Москва, като уби офицер и рани петима души.

В руската армия се случиха други нашумели случаи на стрелба. През ноември 2020 г. 20-годишен войник уби трима свои съслужещи във военна база близо до град Воронеж. При подобна атака през 2019 г. млад новобранец застреля осем военнослужещи.