Германия и Великобритания постигнаха съгласие, че британският премиер Тереза Мей се нуждае от повече време, за да се подготви за преговорите за излизане на страната от ЕС, след като Лондон предприе първата стъпка към „Брекзит” с отказване от председателството на съюза.

По време на първата си чуждестранна визита Мей заяви пред германския канцлер Ангела Меркел, че правителството й няма да поиска официално от ЕС да стартира процедурата за излизане от съюза преди края на 2016 година, за да подготви план за „разумно и порядъчно напускане”.

Ние няма да задействаме Член 50, докато нашите задачи не се изяснят, заради което вече заявих, че няма да се случи преди края на тази година, каза Мей в Берлин, имайки предвид официално задействане на механизма за прекратяване на членството, цитирана от "Франс прес".

Меркел, която се очаква да играе важна роля в преговорите за „Брезкит”, изтъкна от своя страна, че е в интерес на всички британци да има „добре определена” позиция преди започването на преговорите.

Никой не иска нещата да висят - нито Великобритания, нито страните членки на ЕС, категорична е тя.

Снимка 245400

Източник: ЕПА

Ако погледнете всички въпроси и предизвикателства пред нас, най-важното е да имаме Великобритания като партньор и ние ще направим това, и след това ще преговаряме за напускането на Обединеното кралство, подчерта още канцлерът.

Българското председателство на ЕС започва от 01.01.2018?

Българското председателство на ЕС започва от 01.01.2018?

Засилват се опасенията за провал

Вчера Лондон обяви, че няма да поеме ротационното председателство от юли 2017 година, тъй като приоритет ще бъдат преговорите за „Брекзит”. Говорител на председателя на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че Естония, която по план трябваше да поеме председателството през януари 2018 година, ще поеме символичното ръководство на съюза 6 месеца по-рано.

Великобритания се отказа от ротационното председателство през 2017 г.

Великобритания се отказа от ротационното председателство през 2017 г.

Премиерът предложи, че Великобритания трябва

Мей многократно поиска повече търпение, докато новото правителство изготви стратегията за прекратяване на продължилото 43 години членство в ЕС, въпреки че редица държави членки поискаха Лондон да задейства процедурата възможно най-скоро.

Основен въпрос по време на преговорите се очаква да бъде за свободното движение на граждани на ЕС в съюза.

Меркел предупреди, че Обединеното кралство не може да продължи да получава достъп до единния пазар, докато ограничава движението на хора.

След работната вечеря с Меркел Мей ще посети Париж, където ще проведе разговори с френския президент Франсоа Оланд.

Снимка 245397

Източник: ЕПА