Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова европейските държави да разработят нови оръжия, включително самолети и танкове, съобщават руски медии.

"В бъдеще ние съвместно ще разработим нови оръжейни системи, включително проект за боен самолет и проект за танк", съобщи Меркел и добави, че Германия и Франция водят.

Помпео: НАТО трябва да се промени или ще се превърне в отживелица

Помпео: НАТО трябва да се промени или ще се превърне в отживелица

"Трябва да посрещне реалностите и предизвикателствата на днешния ден"

Канцлерът направи коментара по време на традиционното си ежеседмично видеообръщение, но този път то бе посветено на 64 г. от основаването на Бундесвера.

Според Меркел конфликтът в Украйна и анексирането на Крим още веднъж са актуализирали отбраната и сътрудничеството в рамките на военните съюзи, особено в НАТО. Тя смята, че Европа трябва да засили военната си мощ в рамките на НАТО.

Русия не била патоанатом, за да коментира "мозъчната смърт" на НАТО

Русия не била патоанатом, за да коментира "мозъчната смърт" на НАТО

"Не зависи от нас да решаваме дали НАТО е мъртъв или жив"

Лидерът на Германия добави, че сигурността на страната се гарантира от съществуването на Бундесвера, което означава, че въоръжените сили трябва да получат необходимите финансови ресурси за развитие.

По думите й външната и военната политика на Германия трябва да бъдат взаимносвързани, но също политиките на ЕС и НАТО.

По-рано днес министърът на външните работи на Германия Хайко Маас обяви, че Европа, включително и Германия, е неспособна да се защити без помощта на САЩ.

Преди няколко дни френският президент Еманюел Макрон разбуни духовете с изказването си, че НАТО е в мозъчна смърт, а Европа "стои на ръба на пропастта". С това Макрон си навлече гнева на Ангела Меркел, но беше поздравен от Русия.