След напускането на поста си, германският канцлер Ангела Меркел ще получава пенсия от около 15 000 евро на месец. Това съобщи в петък агенция DPA, като се позова на изчисленията на Федерацията на германските данъкоплатци. Според него тази сума зависи от факта, че Меркел е била член на Бундестага дълго време, а освен това е била и канцлер на Германия от 2005 година насам.

През 1989 г. Меркел стана член на Бундестага от Християндемократическия съюз (ХДС) след резултатите от първите избори в Германия. През 1991-1998 г. е заместник-председател на ХДС, през 2000 г. тя става председател на партията, като е първата жена в историята на ХДС, която заема този пост.

На 22 ноември 2005 г. Бундестагът избира Меркел за федерален канцлер на Федерална република Германия, в същия ден, когато тя положи клетва. Парламентарните избори ще се проведат в Германия на 26 септември, след което ще бъде сформирано ново правителство. Меркел обяви намерението си да напусне политиката след изборите.

По-голямата част от германците оценяват положително дългосрочната дейност на Ангела Меркел като канцлер на Федерална република Германия. Това показаха резултатите от проучване, цитирано от АРД, в началото на август.

Меркел разказа за деня след оставката си

Меркел разказа за деня след оставката си

Разкритие на "Шпигел"

Според него 75% от анкетираните смятат, че през последните 16 години Меркел се е показала като мъдър канцлер. В същото време само 20% от жителите на ФРГ изразиха противоположната гледна точка. Освен това, както установиха социолозите, 78% от анкетираните казаха, че Меркел е доста компетентен политик, 77% я нарекоха силен лидер, а 71% смятат, че настоящият шеф на германското правителство заслужава доверие.

Армин Лашет, премиерът на индустриалния енергиен регион Северен Рейн-Вестфалия, е фаворитът за следващ канцлер на Германия.  Християндемократическият съюз (ХДС) на Лашет и баварската му сестринска партия по ХСС оглавяват социологическите проучвания преди вота. Но противниците изобразяват Лашет като един вид "Меркел минус" - бледо политическо подобие на жената, която той се надява да замени.

Негови съперници за поста канцлер са: от Зелените - Аналена Бербок и от Социалдемократическата партия на Германия (СПД) - Олаф Шолц.

Понастоящем Зелените отстъпват по популярност на блока на Християндемократическия и Християнско-социалния съюз. Социалдемократическата партия на Германия е на трето място.