Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че Германия може да забрани на турски политици да провеждат предизборни кампании на територията на европейската страна, ако Анкара не спре да нарича правителството "нацисти", съобщава "Франс прес".

По-рано днес Германия заклейми "неприемливите" обвинения на Ердоган.

Германия заклейми "неприемливите" обвинения на Ердоган

Германия заклейми "неприемливите" обвинения на Ердоган

Германските власти засегнати от сравненията с нацистите

Меркел подчерта, че тези обиди трябва да спрат и че Германия си запазва правото "да предприеме всички необходими мерки, включително преглед на разрешителни" за предизборните събития преди референдума в Турция.

През уикенда турският президент Реджеп Ердоган обвини Меркел в използване на "нацистки практики", след като германските местни власти забраниха няколко предизборни събития, позовавайки се на логистични причини.

Германия шокирана и бясна на Ердоган

Германия шокирана и бясна на Ердоган

"Ердоган отиде твърде далеч"

Според канцлера такива коментари "нарушават всякакво табу, без да се вземе под внимание страданието на тези, които са били преследвани и убити" от нацистите.

По време на пресконференция с премиера на Япония Шиндзо Абе канцлерът каза още, че турските политици могат да агитират на германска земя, ако се спазват основните принципи на конституцията на страната.

Ердоган обвини Меркел в прилагането на нацистки мерки

Ердоган обвини Меркел в прилагането на нацистки мерки

Започна язвителна лична атака срещу германския канцлер