Германският канцлер Ангела Меркел ще използва новогодишната си реч, за да призове германците да разглеждат потока от бежанци като благоприятна възможност в бъдеще, съобщава БиБиСи.

Предупреждавайки да се избягва подкрепа за ксенофобски групи, тя ще отбележи: „Важно е да не позволяваме да се разцепим”.

Германия е приела повече от 1 милион мигранти и бежанци през тази година – най-много в сравнение с всяка друга европейска страна.

В обръщението си, което ще бъде излъчено тази вечер по държавната телевизия на страната, Меркел признава, че изминалата година е била  много предизвикателна, но тя ще повтори многократно, че „ние можем да го направим”.

Канцлерът предупреждава, че интегрирането на новопристигналите ще отнеме „време, сила и пари”, според предварително записаната реч.

Убедена съм, че ако се справим с огромната задача, която представлява потокът от мигранти, и интеграцията на толкова много хора по правилният начин днес, то това ще представлява благоприятна възможност за нас утре, отбелязва Меркел.

Тя призовава германците да не следват „тези със студенината или дори омразата в сърцата си” и тези, които се наричат германци, а се опитват да маргинализират другите.