Премиерът на Великобритания Тереза Мей заяви, че провеждане на предсрочни избори на 8 юни вместо да се чака до 2020 г. ще предотврати ситуация, в която тя ще се изправи едновременно пред критично време на преговорите с ЕС и парламентарни избори, съобщават британски медии. 

Великобритания отива на предсрочни парламентарни избори на 8 юни
на живо

Великобритания отива на предсрочни парламентарни избори на 8 юни

Това е правилният подход, но другите партии се противопоставят

Според плана Великобритания се очаква да напусне ЕС през март 2019 г. Предсрочните избори през юни 2017 г. означават, че другите парламентарни избори ще бъдат през 2022 г., което предоставя възможност на Мей да маневрира след приключването на преговорите за Брекзит.

Ако погледнем графика, изборите през 2020 г. съвпадат с най-решителната част от преговорите - с края на преговорите, изтъкна тя в интервю за БиБиСи.

Пред други британски медии Мей потвърди, че няма да участва в никакви телевизионни дебати преди вота.

Според нея реалната кампания е, когато политиците се срещат с избирателите.

Премиерът не призна, че е поискала предсрочни избори, защото би било по-лесно за нея да постигне компромис по време на преговорите за Брекзит.

Мей намекна, че преходното споразумение за Брекзит ще включва Великобритания да приеме свободното движение и юрисдикцията на Европейския съд за известен период след 2019 г.

Министър-председателят потвърди също, че няма да разкрива нови подробности за плановете й за Брекзит по време на предизборната кампания.

Тя призна, че провеждането на избори носи риск.

Всички избори носят риск. Нито един политик не иска да отиде на избори в името на избори, поясни Тереза Мей.

Премиерът не смята, че опонентите й саботират Брекзит.