Кабинетът на премиера на Великобритания Тереза Мей проведе първа среща след поредицата оставки във връзка със стратегията й за Брекзит, предизвикали правителствена криза, информира Би Би Си.

Борис Джонсън хвърли оставка като външен министър на Великобритания

Борис Джонсън хвърли оставка като външен министър на Великобритания

Заради несъгласие с Тереза Мей за Брекзит

Мей беше принудена да направи рокади на топ постове след оставката на външния министър Борис Джонсън и на министъра за Брекзит Дейвид Дейвис.

Премиерът призова Консервативната партия да се сплоти или управлението на Обединеното кралство ще падне в ръцете на лидера на лейбъристите Джереми Корбин.

След срещата на кабинета Мей написа в "Туитър", че я очаква натоварена седмица.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който пристига на Острова на държавна визита в четвъртък, заяви, че Великобритания е изпаднала в "бъркотия" и "зависи от народа" дали Мей ще остане премиер.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март 2019 г., но двете страни все още не са постигнали споразумение за бъдещите търговски отношения след Брекзит. Забавянето частично е заради дълбоките разногласия в Консервативната партия за Брекзит.

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Подалият оставка Дейвис към Тереза Мей: Вие подкопавате Брекзит

Британският парламент нямало да възвърне пълните си правомощия

През миналия петък на срещата на британския кабинет Мей успя да договори с министрите "колективно" споразумение с предложения за бъдещите отношения с ЕС. Но Джонсън, който подаде оставка в понеделник след Дейвис и няколко заместник-министри, обвини Мей, че се стреми към "полу-Брекзит". В оставката си той пише, че "мечтата за Брекзит умира, задушава се от безполезно съмнение". Дейвис също не е съгласен с предложенията на премиера.

Вчера в парламента Мей отхвърли опасенията, че може да бъде организиран вот на недоверие.

Според правилата в Консервативната партия битката за лидерството може да започне, ако председателят на партията подаде оставка или ако 15% от торите (в момента 48 консерватори) изпратят писмо на председателя на Комисия 1922 за организиране на вот на недоверие. Ако Мей изгуби на подобно гласуване, партията ще трябва да избере нов лидер. Но ако спечели, тя ще получи подкрепа за прокарване на предложения през годината.

От юли 2017 г. седем министри са напуснали кабинета на Мей.