Борис Джонсън е изправен пред вълна от критика заради плановете си да внесе законодателство, което погазва споразумението с ЕС за Брекзит. Бившите премиери на Обединеното кралство сър Джон Мейджър и Тони Блеър разкритикуваха заплахата за нарушаване на международното право, информира "Гардиън".

Ирландия: Твърдението на Борис Джонсън за блокадата на ЕС "просто не е вярно"

Ирландия: Твърдението на Борис Джонсън за блокадата на ЕС "просто не е вярно"

"Всяко предположение, че това ще създаде нова граница, просто не е вярно."

Мейджър и Блеър се обединиха, за да призоват депутатите да отхвърлят законодателството, тъй като заплашва ирландския мирен процес, търговските преговори и целостта на Великобритания, въпреки че премиерът заяви, че Брюксел може да "раздели нашата страна" без новия закон.

Бившите лидери на консерваторите и лейбъристите се обединиха да осъдят законопроекта за вътрешния пазар на Джонсън в статия за "Сънди таймс".

Те отбелязват, че и двамата са били против Брекзит. Но според тях водените от Лондон преговори са безотговорни, погрешни принципно и опасни практически. Двамата бивши лидери смятат, че новият законопроект няма да засегне само Ирландия, мирния процес и преговорите за търговско споразумение, а поставя под "въпрос целостта на нашата нация".

Борис Джонсън обвини ЕС, че планирал хранителна "блокада" на Великобритания

Борис Джонсън обвини ЕС, че планирал хранителна "блокада" на Великобритания

Това можело да раздели Обединеното кралство

Лидерът на Лейбъристката партия сър Киър Стармър призова Джонсън да изостави положенията, които нарушават международното право.