Престъплението "агресия" влезе в сила в Международния наказателен съд в Хага, пише "Гардиън".

Промяната може да засегне политици и военни лидери, отговорни за инвазия и големи нападения.

С решението се възражда юридическа власт на световно ниво, упражнявана на трибуналите в Нюрнберг и Токио след края на Втората световна война през 1945 г.

При новото положение въоръжени сили, използвали сила срещу "суверенитета, териториалната цялост или политическата независимост" на друга държава, могат да бъдат изправени пред съда в Хага.

Новото обвинение обаче не може да бъде прилагано ретроспективно за конфликти като инвазията в Ирак през 2003 г.

Има международен натиск да се даде повече власт на съда да преследва тези, които са отговорни за иницииране на конфликти.

Около 35 държави до момента са ратифицирали поправката, влязла в сила. Техните лидери могат да бъдат преследвани, ако започнат война. Великобритания не е сред тях.

Държавите, които не са ратифицирали поправката, могат да бъдат изправени пред съда чрез Съвета за сигурност на ООН, въпреки че разширяването на това пълномощие е спорно. Членове на Съвета за сигурност на ООН вероятно ще наложат вето на обвинения срещу тях.

Великобритания, Франция и Япония са сред държави, които лобираха поправката да бъде блокирана временно на базата, че е необходима "по-голяма яснота" преди да влезе в сила.

Въпреки че могат да избегнат съдебно преследване, поддръжниците на промяната се надяват, че ще окаже възпиращ ефект върху политиците, наясно с потенциалните международни последици.