Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили заплаши да скочи от сграда в украинската столица Киев, съобщават руски медии.

Според разпространяваната информация украинската полиция е претърсила апартамента на Саакашвили.

В Киев поддръжници на Саакашвили искат импийчмънт на Порошенко

В Киев поддръжници на Саакашвили искат импийчмънт на Порошенко

Саакашвили обещава палатковият лагер пред парламента да стане "тренировъчен лагер" и хората да бъдат обучени в "методи на мирна демократична борба"

Служители на силовото ведомство разбили входната врата на апартамента на политика, информират местни медии. Силите на реда продължават претърсването на жилището в центъра на столицата, докато бившият президент на Грузия и бивш губернатор на Одеска област се качил на покрива на сградата, заплашвайки да скочи.

Самият политик обвини украинските власти в сговор с Русия. Той обвини президента на Украйна Петро Порошенко, че се опитва да го отвлече и призова поддръжниците си да предотвратят действията на властите.

Адвокатът на Саакашвили обяви, цитиран от ТАСС, че клиентът му е обвинен в опит за сваляне на държавната власт на Украйна.

По-късно депутатът от Върховната рада Виктор Чумак потвърди пред обществена телевизия, че Саакашвили е задържан по време на следствени действия на прокуратурата на Украйна.

Депутатът поясни, че властите са свалили грузинеца от покрива на сградата.

Пред сградата са се събрали десетки активисти. На място са изпратени служители за борба с безредиците. Възникнали са леки сблъсъци между полицията и повече от 100 демонстранти.

Представител на вътрешното министерство заяви, че група, поддържаща Саакашвили, се е опитала да попречи на следствените действия.

Саакашвили получи документ за законно пребиваване в Украйна

Саакашвили получи документ за законно пребиваване в Украйна

Самият той съобщи на страницата си във във "Фейсбук"

Източници на УНИАН съобщиха, че обиските са в рамките на случай, свързан с финансиране на демонстрации, организирани от партията на Саакашвили "Движение на новите сили".

Според Службата за сигурност на Украйна бившият президент на Грузия е заподозрян за "подпомагане на членове на престъпни организации и укриване на престъпната им дейност".

Политикът успя да се върне в Украйна през септември, въпреки че му беше отнето гражданството. Той беше признат за виновен за незаконно пресичане на границата. Родната му Грузия също настоява украинските власти да го екстрадират, тъй като е обвинен в корупция.

След оставката си от поста губернатор на Одеска област Саакашвили практически е лишен от украинско гражданство по нареждане на украинския лидер Петро Порошенко.

В момента Саакашвили е издирван от Грузия за злоупотреба с власт. Той се премести в Украйна през 2015 г., за да работи за правителството, което го възнагради с губернаторския пост в Одеса. Но през ноември 2016 г. реши да подаде оставка заради противоречия с Порошенко, който през юли тази година му отне гражданството, докато грузинският политик беше извън Украйна.

Саакашвили: Да изгоним паразитите в службите на Украйна

Саакашвили: Да изгоним паразитите в службите на Украйна

Повече пари за армията

Сега Саакашвили се опитва да оспори решението в съда и да се върне в политиката.

Саакашвили загуби грузинското си гражданство, когато получи украински паспорт през 2015 г., тъй като страната забранява двойно гражданство.