Милиони хора по света се подготвят за безпрецедентно посрещане на Нова година - с блокади, ограничения и вечерен час в десетки държави в опит да ограничат разпространението на коронавируса преди масовата имунизация да започне да дава резултати, пише "Гардиън".

С Нова година се отбелязва и една година от първото съобщение на Световната здравна организация, че е открита мистериозна пневмония в Китай, която по-късно е определена като COVID-19. През 2020 г. коронавирусът отне живота на повече от 1,79 милиона души по света и унищожи световната икономика по безпрецедентен начин.

Учени установиха как коронавирусът засяга кръвоносните съдове на мозъка

Учени установиха как коронавирусът засяга кръвоносните съдове на мозъка

Коронавирусът далеч не засяга само белите дробове

Но международни усилия помогнаха за разработването на ваксини за рекордно време.

Във Великобритания в сряда бяха потвърдени 981 смъртни случая на фона на скока на новите случаи на коронавируса, свързани с нова мутация. Британците планират да посрещнат новогодишния празник, въпреки че властите ги предупредиха, че трябва да напуснат празненствата в ранните часове на 2021 г., тъй като "COVID обича тълпите".

Премиерът Борис Джонсън призова хората да следват правилата и да "посрещната новата година безопасно от вкъщи".

Рекордни близо 15 000 починали от COVID-19 за денонощие в света

Рекордни близо 15 000 починали от COVID-19 за денонощие в света

Вече общо 1 812 208 души са починали от началото на пандемията

Франция обяви, че ще мобилизира 100 000 полицаи и служители на жандармерията за недопускане организирането на големи празненства, събирания и традиционното запалване на автомобили на 31 декември. Властите стриктно ще прилагат вечерния час от 20,00 до 06,00 часа като част от "борбата с непозволените публични събирания и феномена на градското насилие". Ще има засилено полицейско присъствие по центровете на градовете и в "чувствителните" квартали.

В Германия, която е под частична блокада, Ангела Меркел заяви в последното си новогодишно обръщение като канцлер, че 2020 г. е била най-тежката в 15-годишното й управление.

Навсякъде по света властите призовават хората да посрещнат новата година по домовете си.

Китай одобри първата си ваксина срещу COVID-19

Китай одобри първата си ваксина срещу COVID-19

Тя е разработена от китайската държавна фармацевтична компания Sinopharm

Властите в Ню Йорк сити обявиха, че "Таймс скуер" няма да бъде отворен. Тези, които искат да присъстват, могат да го направят онлайн или да гледат по телевизията ежегодното спускане на кристалната топка.

Тази голяма промяна не е уникална, тъй като много американски градове промениха традицията по посрещането на новогодишния празник заради епидемията от коронавирус.

Дори и големите градове в Тайван ограничиха празничните събития и призоваха хората да гледат зарята от вкъщи, въпреки че като цяло страната овладя коронавируса.

САЩ с рекордни близо 4000 починали от COVID-19 за денонощие

САЩ с рекордни близо 4000 починали от COVID-19 за денонощие

Вече близо 342 000 починали от началото на епидемията

В Сидни, най-големия австралийски град, където всекидневно се увеличават случаите на коронавирус, хората са призовани да си останат по домовете и да избегнат известната новогодишна заря на пристанището. Наложени са ограничения и в южния щат Виктория.

Но в Нова Зеландия, където успяха да ограничат разпространението на коронавируса със 7-седмична блокада, ще посрещнат Нова година традиционно.

Германия вече с повече от 33 000 починали от COVID-19

Германия вече с повече от 33 000 починали от COVID-19

Близо 1000 починали през последното денонощие