Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви във вторник, че е решен да има конструктивни отношения с Китай и да работи по общи предизвикателства, докато представя визията си за отношения с Пекин, които са потънали до най-ниската си точка от десетилетия, съобщава "Ройтерс".

САЩ поставиха противопоставянето на Китай в основата на своята политика за национална сигурност, а администрацията на президента Джо Байдън нарече съперничеството с Пекин "най-големият геополитически тест" на този век.

Докато речта на Остин в Сингапур ще засегне обичайния списък на поведението на Пекин, което Вашингтон описва като дестабилизиращо, от Тайван до Южнокитайско море, неговите коментари за търсене на стабилни отношения могат да осигурят възможност за двете страни да започнат да намаляват напрежението.

Пекин пришпорва САЩ да спрат да демонизират Китай

Пекин пришпорва САЩ да спрат да демонизират Китай

Контрамерките, които Китай предприема срещу Вашингтон, били "легитимни и разумни"

"Няма да трепнем, когато интересите ни са застрашени. И все пак не търсим конфронтация", каза Остин. "Ангажиран съм да преследвам конструктивни, стабилни отношения с Китай, включително по-силни комуникационни връзки с Народно-освободителната армия."

Остин не е разговарял с никой висш китайски представител, въпреки многократните опити, откакто пое поста министър на отбраната през януари.

Дори с напрежението и разгорещената реторика, американските военни отдавна се стремят да поддържат отворени линии за комуникация с китайските си колеги, за да могат да смекчат потенциалните обостряния или да се справят с всякакви произшествия.

Висш китайски дипломат пое конфронтационен тон в понеделник в редки разговори на високо равнище със САЩ, обвинявайки ги, че създава "въображаем враг", който да отклони вниманието от вътрешните проблеми и да потисне Китай.

Си: Никога няма да позволим някой да тормози Китай

Си: Никога няма да позволим някой да тормози Китай

Пекин с ясно послание за Тайван

Заместник-държавният секретар Уенди Шерман пристигна в неделя за лични срещи в северния китайски град Тиендзин.

"Великите сили трябва да са модел за прозрачност и комуникация", каза Остин.

Речта на Остин, която бе отложена с месец заради избухването на COVID-19 в Сингапур, се следи внимателно от регионалните държави, загрижени за все по-категоричното поведение на Китай, но силно зависими от достъпа до големите му пазари.

Остин ще посети Виетнам и Филипините по-късно тази седмица, за да подчертае значението на съюзите.

САЩ потвърдиха ангажимента си да защитят Република Корея при конфликт с КНДР и Китай

САЩ потвърдиха ангажимента си да защитят Република Корея при конфликт с КНДР и Китай

Севернокорейска медия разкри пропаганден плакат с чук, който смачква алианса между Корея и САЩ