САЩ са "изобретателят на принудителната дипломация". Това е казал заместник-министърът на външните работи на Китай Си Фън пред заместник държавния секретар на САЩ Уенди Шърман, се посочва в изявление на сайта на китайското външно министерство, съобщават "Ройтерс" и "Франс прес".

Двамата се срещат в североизточния пристанищен град Тянжин.

Контрамерките, които Китай предприема срещу Вашингтон, са "легитимни и разумни", настоял Си Фън.

Китай отмъщава на САЩ с контрасанкции срещу американци заради санкциите им за Хонконг

Китай отмъщава на САЩ с контрасанкции срещу американци заради санкциите им за Хонконг

Сред санкционираните е и бившият министър на търговията на САЩ

Той е призовал Вашингтон да спре "демонизирането" на Китай, след като ненавист беляза началото на разговорите с най-високопоставения американски пратеник при управлението на президента на САЩ Джо Байдън, който е бил на посещение в Китай.

Посещението на Шърман в северния град Тянжин е първата голяма среща между водещите световни икономики, откакто обсъжданията през март в Анкъридж между първите дипломати на страните завършиха злополучно.

Посещението на Шърман има за цел да търси "мантинели", след като отношенията продължават да се влошават по редица въпроси от киберсигурността и технологичното надмощие до правата на човека в Хонконг и Синцзян.

Китай заклейми обвиненията на САЩ за хакерските атаки срещу Microsoft, били изфабрикувани

Китай заклейми обвиненията на САЩ за хакерските атаки срещу Microsoft, били изфабрикувани

"Китайското правителство е твърд защитник на киберсигурността"

"Надеждата може да бъде, че като демонизират Китай, САЩ биха могли по някакъв начин... да обвинят Китай за собствените си структурни проблеми", подчертал Фен пред Шърман.

"Призоваваме САЩ да променят своя силно заблуден начин на мислене и опасна политика", настоял още китайският представител, като добавил, че Вашингтон виждал Китай като "въображаем враг".

Заместник-министърът на външните работи на Китай също така определил отношенията като "в безизходица" и сблъскващи се със "сериозни трудности".

САЩ и съюзници обвиняват Китай в глобална хакерска кампания

САЩ и съюзници обвиняват Китай в глобална хакерска кампания

САЩ отвориха нова област на напрежение с Китай

Той твърди, че китайците гледали на "неприятелската реторика на САЩ като на тънко забулен опит за сдържане и потискане на Китай", в коментари, напомнящи острата реторика между първите дипломати на САЩ и Китай Антъни Блинкън и Ян Джиечи в Аляска.

По-късно Китай поиска от САЩ да премахнат визовите ограничения за китайски студенти и членове на Комунистическата партия, наред с други искания, съобщиха китайските държавни медии.

В пресконференция след срещата си с Шърман Си Фън уточни, че Китай е представил списък с искания, включително премахване на санкциите срещу китайски държавни ръководители, чиновници и правителствени органи.

Шърман ще се срещне и с китайския външен министър Ван И.

Тя написа в "Туитър" вчера, че е разговаряла с американски фирми за "предизвикателствата, пред които са изправени в Китай", а също така изпрати "искрени съболезнования" на жертвите на наводнения в провинция Хенан.

САЩ наложиха санкции на китайски официални лица заради репресиите срещу демокрацията в Хонконг

САЩ наложиха санкции на китайски официални лица заради репресиите срещу демокрацията в Хонконг

Нов опит на Вашингтон да държи Китай отговорен за ерозията на свободите и правата в Хонконг

Миналата седмица САЩ заявиха, че се надяват да използват "откровените" разговори като възможност да покажат на Пекин "как изглежда отговорната и здравословна конкуренция", но искат да избегнат отношенията да се сринат в конфликт.

Посещението на 25 и 26 юли е лишено от атрибутите на пълноценното официално посещение. Шърман няма да отиде в Пекин, а вместо това ще прекара два дни в Тянжин, започвайки от вчера.

Посещението се разглежда масово като подготвителна стъпка за евентуална среща между Байдън и китайския президент Си Цзинпин, докато американско-китайските отношения продължават свободното си падане с малко признаци за подобрение.

Ден преди кацането на Шърман в Китай, външният министър Ван И се зарече да "даде урок на САЩ" в третирането на други страни еднакво, предвещавайки трудно начало на разговорите.

"Китай няма да приеме самопровъзгласеното превъзходство на никоя страна", подчерта той, цитиран в изявление на външното министерство в събота.

Япония предупреди за криза заради Тайван, нарастващи рискове от съперничеството между САЩ и Китай

Япония предупреди за криза заради Тайван, нарастващи рискове от съперничеството между САЩ и Китай

Япония трябва да обедини сили със САЩ, за да защити Тайван от всякаква инвазия