Българката Мира Яшар и приятелят й Джоузеф Робинсън остават с мярка за неотклонение "подписка", съобщи БНР. Мярката не им позволява да напуснат пределите на Турция. Решението мярката за неотклонение да остане същата взе турският съд по-рано. Той отложи делото за 4 юли.

Внасят обвинение срещу Мира Яшар, българката, задържана в Турция

Внасят обвинение срещу Мира Яшар, българката, задържана в Турция

Приятелят й го грозят 10 години затвор

Припомняме, през юли задържани в Турция бяха Мира Яшар, майка й Веселина и приятелят на Мира Джо Робинсън. Впоследствие върво беше освободена майката на Мира.По време на ареста британецът и българките са били на лятна ваканция в курорта Дидим, който се намира на около 200 километра южно от Измир. Властите в Турция арестували семейството, защото британецът е бил разследван за връзки със сирийския клон на организацията на кюрдските сили, която е обявена от Турция за терористична организация.

Бившият британски войник, задържан с българките за тероризъм в Турция, е невинен, обявиха родителите му

Бившият британски войник, задържан с българките за тероризъм в Турция, е невинен, обявиха родителите му

Това заявиха родителите на 24-годишния Джо Робинсън пред "Гардиън"

След като през 2014 г. напуска британската армия, Робинсън се запознава в социалните мрежи с кюрдски активисти. През юли 2015 г. лети за Сюлеймания в Иракски Кюрдистан, след което се присъединява към силите на сирийските кюрди и в рамките на три седмици получава военно обучение. Обвинен е в членство в Съюза на кюрдските общности, Кюрдската работническа партия, Партията демократичен съюз, Силите за народна защита, които Турция счита за едно.

В социалните мрежи се запознават с Мира и по-късно започват връзка. Тя е обвинена, че в профилите си е разпространявала снимки и послания на смятани от Турция за терористични кюрдски организации.

Турция сложи в "черен списък" 77 българи за тероризъм

Турция сложи в "черен списък" 77 българи за тероризъм

България не е уведомена официално

Припомняме, на 17 юли, стана ясно, че турското външно министерство е обнародвало "черен списък", включващ 77 българи, подозирани за връзки с терористични организации. За "черния списък" става ясно от доклад на МВР на южната ни съседка, посветен на борбата с групировката "Ислямска държава". По информация на журналиста Илхан Андай задържаните ни сънародници не са включени в "черния списък".