САЩ разследва скорошна серия от мистериозни здравни проблеми сред американски дипломати и други правителствени служители във Виена, съобщава "Асошиейтед прес".

Някои от симптомите съвпадат с тези, за които съобщиха американски дипломати и шпиони в кубинската столица Хавана през 2016 г. и 2017 г.

От Държавния департамент на САЩ посочват, че координират действията си с партньорите си от останалите звена на американското правителство и активно разследват случаите на необяснимите здравни проблеми сред служителите на американското посолство в столицата на Австрия.

Служителите, съобщили за подобни проблеми, са получили незабавна медицинска помощ.

САЩ обявиха какво разболява дипломатите им в Куба - насочени микровълни

САЩ обявиха какво разболява дипломатите им в Куба - насочени микровълни

Не посочват виновни, но споменават Русия, с изследвания преди повече от 50 години на СССР

Допуска се, че необяснимите здравни проблеми, които включват увреждания на мозъка, се дължат атаки с микро- и радиовълни. Независимо от хипотезите обаче след години на проучвания все още няма консенсус за това какво или кой може да стои зад нападенията и дали изобщо може да става въпрос за такива.

Американски служители във Виена са докладвали за мистериозните симптоми след встъпването в длъжност на президента Джон Байдън през януари. Те включват главоболие, замаяност и подобие на мозъчно сътресение. Част от потърпевшите разказали, че чуват силен шум преди симптомите да се проявят.

От векове Виена е средище на шпионажа и дипломацията и през Студената война беше арена на тайни шпионски операции.

САЩ изтеглят дипломати от Китай, разболели се от звукови атаки

САЩ изтеглят дипломати от Китай, разболели се от звукови атаки

Повтаря се ситуацията с Куба от 2017 година